TikTok verwijdert Creator Fund en introduceert Creativity Program Beta

7 maanden geleden gepubliceerd
  Pexels

TikTok heeft aangekondigd dat het zijn Creator Fund van 2 miljard dollar (ongeveer 1,6 miljard pond) vanaf 16 december zal verwijderen. Het wordt vervangen door het Creativity Program Beta, dat volgens de leiding van de app meer mogelijkheden biedt om inkomsten te genereren, maar alleen voor uploads die langer zijn dan één minuut.

Veranderingen in TikTok

Het Creator Fund van TikTok werd opgericht in 2020 en beloofde gebruikers te betalen voor uploads. Veel creators meldden echter dat ze er niet veel aan verdienden. Het nieuwe Creativity Program is open voor gebruikers uit geselecteerde landen die minimaal 10.000 volgers hebben en binnen 30 dagen minstens 100.000 weergaven halen. TikTok beweert dat het nieuwe systeem tot 20 keer meer kan uitbetalen dan het oude Creator Fund.

Wat is RPM?

RPM, of Revenue Per Mille, is een bedrag dat wordt uitbetaald voor elke 1000 “gekwalificeerde” weergaven - mensen moeten een bepaalde tijd kijken om het te laten tellen. Als je RPM bijvoorbeeld £0.20 was, en je kreeg 100.000 weergaven, dan zou je £20 verdienen.

Kritiek op het nieuwe systeem

Sommige populaire TikTokers hebben geklaagd dat het nieuwe systeem verwarrend is en dat de uitbetaalde bedragen sterk variëren. Dylan Page, ook bekend als de News Daddy, heeft bijvoorbeeld 9,9 miljoen TikTok-volgers, met video’s die regelmatig miljoenen weergaven aantrekken. Maar hij klaagde dat zijn RPM slechts £0.05 was - veel lager dan anderen met veel kleinere aanhang.

Reactie van TikTok

Een woordvoerder van TikTok vertelde dat het bedrijf feedback van gebruikers over de veranderingen waardeert. “Het Creativity Program is ontwikkeld op basis van de ervaringen en feedback die we hebben opgedaan met het vorige Creator Fund,” zeiden ze. “Naarmate we nieuwe manieren blijven ontwikkelen om creators te belonen en de TikTok-ervaring te verrijken, waarderen we de feedback en directe inzichten van onze gemeenschap om onze beslissingen te informeren.”

Related news