Fairphone introduceert Fairphone 5: een smartphone die een decennium kan meegaan

6 maanden geleden gepubliceerd

Het Nederlandse bedrijf Fairphone, een pionier op het gebied van ethische en repareerbare smartphones, heeft de Fairphone 5 gelanceerd. Dit apparaat is dunner, lichter en verfijnder dan zijn voorgangers en biedt indrukwekkende verbeteringen qua duurzaamheid, repareerbaarheid en kwaliteit.

Kenmerken en specificaties

De Fairphone 5 kost €699, wat duurder is dan eerdere modellen, maar het biedt tot 10 jaar softwareondersteuning. Dit is ongehoord in de smartphone-industrie en een belangrijke stap in het aanpakken van technologisch afval.

Het meest opvallende aan de nieuwe Fairphone is het scherm, een helder OLED-scherm dat draait op 90Hz voor soepel scrollen. De telefoon is gemaakt van gerecycled aluminium en de voorkant is van Gorilla Glass 5. De achterkant van hoogwaardig plastic is verwijderbaar en verkrijgbaar in een interessante transparante versie.

Ondanks dat het ontwerp iets gedateerd kan lijken in vergelijking met de meest moderne ontwerpen, voelt het apparaat solide en duurzaam aan. Het heeft een IP55 waterbestendigheidsklasse, wat betekent dat het bestand is tegen regen, sproeien of spatten, maar niet tegen onderdompeling in een zwembad.

De Fairphone 5 draait op Fairphone OS gebaseerd op Android 13 en is uitgerust met een 6.46in QHD+ OLED scherm, een Qualcomm QCM6490-processor, 8GB RAM, 256GB opslagruimte (uitbreidbaar met een microSD-kaartslot), een dual 50MP achtercamera en een 50MP selfie-camera.

Duurzaamheid en levensduur van de batterij

Een belangrijke eigenschap van de Fairphone 5 is de bijzondere chip die het apparaat aandrijft. De Qualcomm QCM6490 is primair ontworpen voor een breed scala aan commerciële systemen, niet voor telefoons, maar werkt net zo goed in de Fairphone 5. Deze chip biedt lange termijn ondersteuning, waardoor minstens vijf Android-versie-updates en acht jaar aan beveiligingsupdates mogelijk zijn. Fairphone heeft de intentie om dit uit te breiden tot een volledige 10 jaar vanaf de release.

De batterijduur van de Fairphone 5 is gemiddeld, met ongeveer 36 uur tussen opladingen. De batterij kan in 66 minuten volledig worden opgeladen met behulp van een 30W of hogere stroomadapter (niet meegeleverd), en bereikt 50% in 21 minuten.

Repareerbaarheid en recycling

Fairphone streeft ernaar om de smartphone-industrie te transformeren door te focussen op duurzaamheid en repareerbaarheid. De Fairphone 5 heeft een vijfjarige garantie en gebruikers kunnen de telefoon zelf repareren met 10 beschikbare modulaire reserveonderdelen. Een vervangend display kost €90, de achterkant €22, terwijl andere componenten variëren tussen €18 en €62.

Voor elk verkocht apparaat recyclet Fairphone een equivalent gewicht (212g) aan elektronica, waardoor het apparaat e-afvalneutraal is. Het bedrijf gebruikt fair trade goud en zilver, ethisch geproduceerd lithium en wolfraam, en gerecycled aluminium, koper, indium, magnesium, nikkel, plastic, zeldzame aardelementen, tin en zink.

Fairphone OS en software-ondersteuning

Het apparaat wordt geleverd met standaard Android 13 zonder onnodige toegevoegde elementen, met volledige toegang tot de Google Play Store en Google’s verschillende diensten. Met acht tot tien jaar aan beveiligingsupdates, kunnen gebruikers Android op de Fairphone langer veilig gebruiken dan op enig ander apparaat. Fairphone stelt gebruikers ook in staat om een ander besturingssysteem te installeren, zoals Linux of andere versies van Android, wat aantrekkelijk kan zijn voor technisch onderlegde gebruikers of degenen die zich willen bevrijden van Google-services.

Related news