Waymo krijgt toestemming om robotaxidienst uit te rollen in Los Angeles

4 maanden geleden gepubliceerd

Waymo, het zelfrijdende autoproject van Alphabet, heeft toestemming gekregen van de California Public Utilities Commission (CPUC) om zijn robotaxidienst uit te rollen in Los Angeles en meer locaties in het San Francisco Peninsula. Deze goedkeuring komt ondanks tegenstand van lokale groepen en overheidsinstanties.

Uitbreidingsplannen

De CPUC heeft in haar beslissing aangegeven dat Waymo vanaf vandaag tarieven mag rekenen voor passagiersritten zonder bestuurder in de aangegeven gebieden van Los Angeles en het San Francisco Peninsula. Hoewel Waymo zijn zelfrijdende voertuigen al enige tijd op deze locaties test, zal deze beslissing het bedrijf in staat stellen om passagiers voor hun robotaxiritten te laten betalen.

Protest en zorgen

De CPUC heeft toegegeven dat ze protestbrieven heeft ontvangen over de uitbreiding van Waymo van onder andere de stad South San Francisco, het County of San Mateo, het Los Angeles Department of Transportation, de San Francisco County Transportation Authority en de San Francisco Taxi Workers Alliance. Deze brieven werden ontvangen voordat de CPUC in februari de uitbreiding van Waymo opschortte na onthullingen over een terugroepactie van de voertuigen van het bedrijf.

In december 2023 botsten er twee robotaxi’s van Waymo op een achteruitrijdende pick-up truck die werd gesleept, omdat de software van de voertuigen de bewegingen van de truck verkeerd had ingeschat. Waymo moest hierdoor een oplossing ontwikkelen en uitrollen voor zijn wagenpark.

Reactie van Waymo

Ondanks de protesten, verzekerde Julia Ilina, woordvoerster van Waymo, dat het bedrijf een “geleidelijke aanpak” zal hanteren bij het uitrollen van de dienst in LA. Ze gaf ook aan dat Waymo “geen onmiddellijke plannen” heeft om zijn dienst in San Francisco uit te breiden. Bovendien zal Waymo blijven “nauw samenwerken met stadsfunctionarissen, lokale gemeenschappen en [haar] partners”.

Hoewel de CPUC protestbrieven ontving, ontving ze ook brieven van steun voor de uitbreiding van Waymo van 81 organisaties en individuen. Deze omvatten brieven van diverse groepen voor ouderen en mensen met een handicap, lokale gemeenschapsraden en transportvoorstanders.

Related news