Sam Altman zoekt biljoenen dollars om chip- en AI-industrie te hervormen

5 maanden geleden gepubliceerd

Sam Altman, CEO van OpenAI, is in gesprek met investeerders, waaronder de regering van de Verenigde Arabische Emiraten, om fondsen te werven voor een zeer ambitieus technologie-initiatief. Het plan, dat mogelijk tot 7 biljoen dollar kan kosten, richt zich op het vergroten van de wereldwijde chipproductiecapaciteit en het vergroten van het vermogen om AI te voeden, volgens mensen die bekend zijn met de zaak.

OpenAI’s Grote Plannen

Het doel van het project is om de groei van OpenAI te faciliteren door enkele beperkingen, zoals het tekort aan dure AI-chips die nodig zijn voor het trainen van grote taalmodellen voor AI-systemen, te overwinnen. Altman heeft vaak geklaagd dat er niet genoeg van dit soort chips, bekend als grafische verwerkingseenheden of GPU’s, beschikbaar zijn voor OpenAI’s streven naar algemene kunstmatige intelligentie, dat het definieert als systemen die in brede zin slimmer zijn dan mensen.

Financiële Uitdagingen

Het opgehaalde bedrag zou de huidige omvang van de wereldwijde halfgeleiderindustrie in de schaduw stellen. Wereldwijde chipverkopen waren vorig jaar 527 miljard dollar en zullen naar verwachting stijgen tot 1 biljoen dollar per jaar tegen 2030. De bedragen die Altman bespreekt, zouden ook uitzonderlijk groot zijn volgens de normen van bedrijfsfinanciering, groter dan de staatsschuld van sommige grote wereldeconomieën en groter dan gigantische staatsinvesteringsfondsen.

Eerdere Ambities en Toekomstige Plannen

Altman, die eerder de generatieve AI-revolutie vanaf eind 2022 met de openbare release van ChatGPT van OpenAI heeft opgestart, heeft ook zwaar geïnvesteerd in start-ups die goedkope energie uit kernfusie willen halen en de menselijke levensduur met een decennium willen verlengen. Energie speelt ook een rol in de nieuwe fondsenwervingsplannen van Altman, omdat AI-faciliteiten enorme hoeveelheden elektriciteit verbruiken.

OpenAI en Potentiële Partnerschappen

Als onderdeel van de gesprekken stelt Altman een partnerschap voor tussen OpenAI, verschillende investeerders, chipmakers en energieleveranciers. Samen zouden ze geld op tafel leggen om chipfoundries te bouwen die vervolgens zouden worden gerund door bestaande chipmakers. OpenAI zou instemmen om een belangrijke klant te zijn van de nieuwe fabrieken.

Vroege Stadium van de Gesprekken

De gesprekken bevinden zich in een vroeg stadium, de volledige lijst van potentiële investeerders is niet bekend, en de inspanning kan jaren duren en uiteindelijk misschien niet slagen. De bezorgdheid over de levering van chips en de elektriciteit die nodig is om ze te laten werken, is toegenomen te midden van de stijgende vraag naar kunstmatige intelligentie.

Related news