TikTok neemt actie tegen desinformatie na waarschuwing EU

9 maanden geleden gepubliceerd
  Pexels

TikTok heeft actie ondernomen om desinformatie tegen te gaan na een waarschuwing van de EU. De waarschuwing volgde op de aanval van Hamas op Israël. De EU riep TikTok-baas Shou Zi Chew op om “dringend stappen te ondernemen” en binnen 24 uur uit te leggen hoe het bedrijf voldeed aan de Europese wetgeving.

Misinformatie op sociale media

Socialemediabedrijven hebben een golf van misinformatie over het conflict gezien, zoals gemanipuleerde afbeeldingen en verkeerd gelabelde video’s. TikTok gaf aan dat het ‘schendende content en accounts’ heeft verwijderd. “We hebben onmiddellijk aanzienlijke middelen en personeel gemobiliseerd om de veiligheid van onze gemeenschap en de integriteit van ons platform te helpen handhaven,” zei het bedrijf in een verklaring.

Bescherming van jonge gebruikers

EU-commissaris Thierry Breton waarschuwde TikTok in een brief aan het bedrijf dat het rekening moest houden met zijn populariteit onder jonge mensen. Hij riep op tot het beschermen van kinderen en tieners tegen gewelddadige inhoud en terroristische propaganda, evenals tegen ‘dodelijke uitdagingen en potentieel levensbedreigende inhoud’.

Maatregelen tegen desinformatie

TikTok, dat eigendom is van het Chinese bedrijf ByteDance, heeft op zijn website een lijst met acties gepubliceerd die het heeft ondernomen om desinformatie en haatdragende inhoud te bestrijden. Het bedrijf heeft een commandocentrum gecreëerd, zijn geautomatiseerde detectiesystemen verbeterd om grafische en gewelddadige inhoud te verwijderen, en meer moderators toegevoegd die Arabisch en Hebreeuws spreken.

Nul-tolerantiebeleid

“We tolereren geen pogingen om geweld aan te wakkeren of haatdragende ideologieën te verspreiden,” verklaarde TikTok. “We hebben een nultolerantiebeleid voor inhoud die gewelddadige en haatdragende organisaties en individuen verheerlijkt, en die organisaties en individuen mogen niet op ons platform aanwezig zijn.”

Nieuwe wetgeving EU

De EU heeft in augustus 2023 nieuwe wetten ingevoerd die reguleren welke inhoud online is toegestaan. De Digital Services Act (DSA) vereist dat zeer grote online platforms - die met meer dan 45 miljoen EU-gebruikers - proactief “illegale inhoud” verwijderen en aantonen dat ze maatregelen hebben genomen om dit te doen, indien gevraagd. Als de EU concludeert dat een platform niet heeft voldaan aan de regels, kan de commissie stappen ondernemen, waaronder het uitdelen van boetes en als laatste redmiddel rechters verzoeken om een platform tijdelijk uit de EU te verbannen.

Related news