Nepal verbiedt TikTok vanwege 'verstoring sociale harmonie'

6 maanden geleden gepubliceerd
  Pexels

De regering van Nepal heeft aangekondigd dat het TikTok, de sociale media video-app, in het land verbiedt. De regering noemt als reden de negatieve impact van de app op de ‘sociale harmonie’ in het land.

Besluit van de Raad van Ministers

De Raad van Ministers van Nepal besloot tot deze maatregel nadat werd geconcludeerd dat de ‘propaganda’ verspreid via het platform indruist tegen nationale belangen. De regeringswoordvoerder en minister van Communicatie, Rekha Sharma, verklaarde: “Er is voortdurende propaganda van TikTok die onze gezinsstructuur en sociale relaties verstoort. Om dit te beheersen, is besloten TikTok voorlopig te sluiten.” De nationale telecommunicatieautoriteit is al begonnen met de voorbereidingen om de app te blokkeren.

Oorzaken verbod

De impuls om de Chinese korte video-app te verbieden komt voort uit een toename in “sociale, religieuze en gemeenschapsrelatie activiteiten” op het platform, aldus de overheid. De beslissing van Nepal voegt zich bij een koor van bezorgdheden over desinformatie die circuleert op sociale media, vooral sinds het uitbreken van de Israëlisch-Hamas oorlog vorige maand.

In oktober vroeg de Europese Unie TikTok en Meta, het moederbedrijf van Facebook, om hun inspanningen om desinformatie gerelateerd aan het conflict uit te leggen. Ze waarschuwden TikTok CEO Shou Zi Chew om de moderatie van content op het platform op te voeren.

Kritiek op de beslissing

Niet iedereen in Nepal is blij met de beslissing van de regering om TikTok te verbieden. Gagan Kumar Thapa, algemeen minister van de oppositiepartij Nepali Congress Party, zei dat hoewel enige regulering van sociale media noodzakelijk is, apps niet volledig gesloten zouden moeten worden in naam van het behouden van sociale harmonie. Thapa suggereerde dat de werkelijke intentie van de regering met deze stap is om “vrijheid van meningsuiting en persoonlijke vrijheid” te beperken, en voegde toe: “De regering moet deze stap corrigeren.”

Related news