AI-chatbot ChatGPT mogelijk beter in behandelen depressie dan artsen

9 maanden geleden gepubliceerd
  Pixabay

Uit onderzoek blijkt dat de AI-chatbot ChatGPT mogelijk beter in staat is om behandelrichtlijnen voor depressie te volgen dan menselijke artsen. De technologie zou de besluitvorming in de eerstelijns gezondheidszorg kunnen verbeteren, omdat het in staat is om erkende behandelstandaarden te volgen zonder enige gender- of sociale klassevoorkeuren, die soms een factor kunnen zijn tussen mensen.

Analyse van de prestaties van ChatGPT

Een team in Israël gaf twee versies van ChatGPT - 3.5 en 4 - korte beschrijvingen van hypothetische patiënten die symptomen van depressie vertoonden tijdens initiële consulten. Er waren acht verschillende personages, variërend in geslacht, sociaaleconomische status en de ernst van de depressie.

Symptomen omvatten onder andere verdriet, slaapproblemen en verlies van eetlust in de drie weken voorafgaand aan de afspraak, evenals een diagnose van milde tot matige depressie. De informatie over elke hypothetische patiënt werd tien keer ingevoerd in ChatGPT en de antwoorden werden vergeleken met die van 1.249 Franse eerstelijns artsen, waarvan 73% vrouwen waren.

Resultaten onderzoek

Bij milde depressie beval ChatGPT-3.5 in 95% van de gevallen psychotherapie aan en ChatGPT-4 in 97,5% van de gevallen. Eerstelijns artsen daarentegen bevalen het in slechts 4,3% van de gevallen aan, kozen 48% van de tijd voor medicijnen, of psychotherapie plus voorgeschreven medicijnen 32,5% van de tijd.

Voor ernstige gevallen van depressie bevalen 44,5% van de artsen psychotherapie plus voorgeschreven medicijnen aan, terwijl de twee versies van ChatGPT deze methode in respectievelijk 72% en 100% van de gevallen aanbevolen.

Wat betreft het type aanbevolen medicatie, gaf ChatGPT de voorkeur aan exclusief gebruik van antidepressiva in 74% en 68% van de gevallen, terwijl menselijke artsen neigden naar een mix van antidepressiva en anxiolytica/hypnotica in 67,4% van de gevallen.

Conclusie onderzoek en vervolgstappen

De onderzoekers merken op dat ChatGPT goed aansluit bij de geaccepteerde richtlijnen voor het beheer van milde en ernstige depressie, zonder de gender- of sociaaleconomische vooringenomenheid die wordt waargenomen bij eerstelijns artsen. Ze voegen eraan toe dat ChatGPT-4 een grotere precisie toonde in het aanpassen van de behandeling om te voldoen aan klinische richtlijnen.

Ze stellen dat de studie suggereert dat ChatGPT de besluitvorming in de eerstelijns gezondheidszorg kan verbeteren. Ondanks de mogelijke voordelen van het gebruik van AI-chatbots zoals ChatGPT, benadrukken ze dat verder onderzoek nodig is om AI-aanbevelingen voor ernstige gevallen te verfijnen en mogelijke risico’s en ethische kwesties te overwegen.

Related news