Red Bull teambaas Christian Horner vrijgesproken van wangedrag

ongeveer 2 maanden geleden gepubliceerd

Christian Horner, de teambaas van Red Bull, is vrijgesproken van eventueel wangedrag. Dit volgt op een onafhankelijk onderzoek naar beschuldigingen van ongepast controlerend gedrag tegen hem door een vrouwelijk personeelslid. Horner heeft herhaaldelijk elke misstap ontkend en heeft erop aangedrongen zichzelf krachtig te verdedigen.

Red Bull’s verklaring

Het moederbedrijf van Red Bull Racing, Red Bull GmbH, heeft een verklaring uitgegeven waarin de bevindingen van het onderzoek worden beoordeeld die de 50-jarige volledig hebben vrijgesproken. “Het onafhankelijke onderzoek naar de beschuldigingen tegen de heer Horner is afgerond en Red Bull kan bevestigen dat de klacht is afgewezen,” luidt het. “De klager heeft het recht in beroep te gaan. Red Bull is ervan overtuigd dat het onderzoek eerlijk, grondig en onpartijdig is geweest.

Het moederbedrijf voegde eraan toe dat het onderzoeksrapport vertrouwelijk is en de privé-informatie bevat van de partijen en derden die hebben bijgedragen aan het onderzoek. Daarom zullen ze verder geen commentaar geven uit respect voor alle betrokkenen. Red Bull zal blijven streven naar het voldoen aan de hoogste werkpleknormen.

Horner’s rol en toekomst

Horner, die sinds de oprichting in 2005 aan het roer staat van het team, zal de operaties in Bahrein overzien terwijl Red Bull zich voorbereidt op de openingsrace van het seizoen op zaterdag. Het bedrijf heeft geen commentaar gegeven op de vraag of Horner in zijn rol zou blijven, maar zonder zaak om te beantwoorden, wordt verwacht dat hij zal doorgaan in zijn functies als teambaas en CEO van Red Bull Racing.

“Ik ben absoluut toegewijd aan dit team, ik ben er sinds het begin, ik heb dit team opgebouwd,” zei hij bij de lancering van de auto van dit jaar twee weken geleden. “Er zijn hoogte- en dieptepunten geweest, 113 racewinsten, we hebben zeven wereldkampioenschappen voor coureurs gewonnen, zes wereldkampioenschappen voor constructeurs in 19 seizoenen. Dat staat nu in de geschiedenisboeken, maar wat voor ons ligt, is belangrijk. Mijn focus ligt op de toekomst.”

Onderzoek en reacties

Noch Red Bull Racing noch het moederbedrijf hebben enige details vrijgegeven over de beschuldigingen of de voortgang van het onderzoek, wat leidde tot speculatie en geruchten. Horner bleef zijn onschuld volhouden.

Horner werd niet geschorst tijdens het onderzoek en bleef doorgaan met de dagelijkse leiding van het team terwijl het zich voorbereidde op het nieuwe seizoen. Er waren suggesties van Horner’s supporters dat hij het slachtoffer was geweest van een machtsstrijd bij Red Bull. Het onopgeloste karakter van de beschuldigingen heeft ook ontevredenheid opgewekt bij partners zoals Ford, die in 2026 een motorpartnerschap met Red Bull willen aangaan.

Het is niet bekend wie de klager is of wat de details van de klacht zijn, behalve dat het naar verluidt beweerde dat Horner “controlerend” gedrag had gebruikt.