Prinses Margriet reikt Geuzenpenning uit aan Afghaanse activiste Laila Haidari

ongeveer een maand geleden gepubliceerd

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden zal op 13 maart in de Grote Kerk in Vlaardingen de Geuzenpenning uitreiken aan de Afghaanse activiste Laila Haidari. Dit maakte de Stichting Geuzenpenning bekend. De stichting spreekt met de toekenning van de onderscheiding waardering uit voor het moedige en maatschappelijk relevante werk van Haidari.

Het werk van Laila Haidari

In 2021 richtte Laila Haidari in het geheim een onderwijs- en ambachtscentrum voor meisjes en vrouwen op: het Mother Educational Centre. Hier krijgen meisjes en vrouwen onderwijs en maken onder andere kleding, vloerkleden en sieraden om een inkomen te verdienen. Met de komst van de Taliban in Afghanistan in 2021, zijn de mogelijkheden voor vrouwen en meisjes om te werken en onderwijs te volgen beperkt. Haidari zet zich in voor hulp aan drugsverslaafden in Afghanistan.

Het programma van de uitreiking

Prinses Margriet zal het programma ter ere van de laureaat bijwonen en de Geuzenpenning uitreiken. Laila Haidari zal een toespraak houden en wordt toegesproken door journalist Thomas Erdbrink, die Haidari eerder interviewde voor zijn serie ‘Onze man bij de Taliban’. Na afloop van het officiële programma zal Prinses Margriet in gesprek gaan met de laureaat en betrokkenen bij de Stichting Geuzenpenning.

Over Stichting Geuzenpenning

Stichting Geuzenpenning reikt sinds 1987 jaarlijks een Geuzenpenning uit aan hedendaagse vrijheidsstrijders en mensenrechtenactivisten om hun eer te bewijzen en hen te steunen bij hun inzet voor democratie en tegen dictatuur. De stichting is opgericht door voormalige Nederlandse verzetsstrijders die actief waren in de Tweede Wereldoorlog.

Related news