Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2023 uitgereikt door Koning Willem-Alexander

7 maanden geleden gepubliceerd

Zijne Majesteit de Koning heeft op donderdagmiddag 5 oktober de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2023 uitgereikt in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Drie jonge kunstenaars werden onderscheiden en ontvingen elk een bedrag van 9.000 euro. Na de uitreiking opende de Koning een tentoonstelling waar werken van de winnaars en van de overige genomineerden te zien zijn.

Genomineerden en winnaars

Dit jaar waren er 495 inzendingen van kunstenaars. Een jury onder leiding van Mirjam Westen selecteerde de genomineerden: Sofiia Dubyna, Bobbi Essers, Eddy Eustache, Ricardo van Eyk, Marije Gertenbach, Lorian Gwynn, Lieve Hakkers, Minne Kersten, Julia Kiryanova, Thierry Oussou, Kaili Smith, Wouter Paijmans, Dion Rosina, Julius Stibbe en Anouk van Zwieten.

Geschiedenis van de Koninklijke Prijs

De Koninklijke Prijs is in 1871 door Koning Willem III ingesteld als de Koninklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst. Na Koning Willem III is de Koninklijke Prijs uitgereikt door opeenvolgende staatshoofden en Koning Willem-Alexander zet deze traditie sinds 2013 voort. De prijs is bedoeld om jonge, talentvolle schilders aan te moedigen in hun werk als kunstenaar. In Nederland werkzame beeldende kunstenaars tot 35 jaar kunnen meedingen naar de prijs.

Tentoonstelling in Koninklijk Paleis Amsterdam

De tentoonstelling in het Koninklijk Paleis Amsterdam is geopend voor publiek van 7 oktober tot en met 5 november. Bezoekers van de tentoonstelling hebben de mogelijkheid om een voorkeur voor één van de geëxposeerde werken aan te geven. Het schilderij met de meeste stemmen wordt verloot onder bezoekers die een voorkeur voor dit kunstwerk kenbaar maakten. Ieder jaar wordt tevens een publieksprijs toegekend.

Related news