Koningin Máxima Bezoekt Colombia Voor Financiële Inclusie

ongeveer 2 maanden geleden gepubliceerd

Hare Majesteit Koningin Máxima bezoekt van zondag 25 tot en met woensdag 28 februari de Republiek Colombia. Het bezoek vindt plaats in haar hoedanigheid als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA). Koningin Máxima zal zich tijdens haar bezoek richten op het bevorderen van goede toegang tot en veilig en betaalbaar gebruik van financiële diensten, en het thema financiële gezondheid.

Bezoek aan Projecten in Medellin

Op maandag bezoekt Koningin Máxima drie projecten in Medellin die zich richten op digitale financiële producten voor specifieke doelgroepen. Het eerste project, fintech Avista, verstrekt leningen en advies aan gepensioneerden die een bedrijf willen starten en geen toegang hebben tot reguliere bankdiensten. Het tweede project, de Financiële Coöperatie van Antioquia, is een samenwerking van lokale overheden om economisch perspectief te bieden aan lage inkomensgroepen, met name vrouwen en kleine bedrijven. Ten slotte bezoekt ze een boerenbedrijf waar traditionele boeren training krijgen in biologische landbouw om toekomstbestendig te worden, een project ondersteund door de fintech Finaktiva.

Financiële Inclusie in Colombia

Colombia heeft vooruitgang geboekt op het gebied van financiële inclusie. Inmiddels heeft 60 procent van de volwassenen een (bank)rekening, vergeleken met 39 procent in 2011. Ondanks deze stijging zijn er grote regionale verschillen en hebben bepaalde groepen, zoals kleine bedrijven, kleine boerenbedrijven, mensen in afgelegen gebieden en vrouwen, nog steeds beperkte toegang tot financiële diensten.

Gesprekken in Bogotá

Op dinsdag en woensdag is Koningin Máxima in Bogotá, waar ze verschillende gesprekken zal voeren over financiële inclusie en de relatie met financiële gezondheid. Steeds meer mensen hebben een (bank)rekening waarmee ze geld kunnen ontvangen, overmaken, rekeningen betalen en een financiële geschiedenis opbouwen. Deze diensten dragen bij aan financiële weerbaarheid, economische ontwikkeling en financiële gezondheid. Koningin Máxima pleit zowel in haar VN-werk als in Nederland voor het nemen van financiële gezondheid als uitgangspunt voor het ontwikkelen van beleid en financiële producten die zijn afgestemd op de behoeften van de gebruiker.

Er zijn gesprekken gepland met onder meer president Gustavo Petro, vice-president en minister van Gelijkheid en Rechtvaardigheid Francia Márquez, en de minister van Financiën en Overheidskrediet, Ricardo Bonilla González. Ook zal Koningin Máxima de Fintech conferentie ‘Payments for Financial Inclusion’ openen, waar ze het belang van maatwerk in financiële producten zal benadrukken.

Koningin Máxima wordt tijdens haar bezoek vergezeld door vertegenwoordigers van de Reference Group, de Better than Cash Alliance, de Consultative Group to Assist the Poor, en de Wereldbank. Ze bezocht Colombia eerder in haar UNSGSA functie in 2014.

Related news