Voormalig voorzitter Bank of China gearresteerd op verdenking van corruptie

7 maanden geleden gepubliceerd
  Pixabay

De voormalige voorzitter van de Bank of China, Liu Liange, is gearresteerd op verdenking van omkoping en het onwettig verstrekken van leningen. Liu, die voorzitter was van de staatsbank van 2019 tot 2023, trad in maart van dit jaar af. Enkele weken later kondigden de autoriteiten aan dat Liu te maken kreeg met corruptieaanklachten.

Hooggeplaatste bankier in anticorruptieonderzoek

De 62-jarige Liu is een van de hoogste bankiers die verstrikt is geraakt in het anticorruptieonderzoek van president Xi Jinping naar de financiële sector van China, ter waarde van 60 biljoen dollar. De inspanningen om corruptie uit de financiële industrie van het land te verwijderen, lijken toe te nemen. In april waarschuwden functionarissen dat de aanpak nog lang niet voorbij was. Verschillende hooggeplaatste financiële managers van staatsbanken zijn al beboet, gevangen gezet of worden onderzocht.

Voormalig voorzitter China Life Insurance veroordeeld tot levenslang

Onder hen is de voormalige voorzitter van China Life Insurance, Wang Bin, die tot levenslang zonder voorwaardelijke vrijlating is veroordeeld wegens omkoping. De arrestatie van Liu komt ongeveer een week nadat hij uit de heersende Communistische Partij van China was gezet na beschuldigingen van wangedrag door de belangrijkste anticorruptiewaakhond van het land, de Centrale Commissie voor Discipline Inspectie.

Illegale activiteiten en significante financiële risico’s

De toezichthouder beschuldigde Liu van een reeks illegale activiteiten die aanzienlijke financiële risico’s met zich meebrachten. Deze omvatten beschuldigingen van het illegaal verstrekken van leningen, het het land binnenbrengen van verboden publicaties en het gebruik van zijn positie in de bank om steekpenningen en andere voordelen te accepteren, zoals uitnodigingen voor privéclubs en skiresorts. Liu was een prominente figuur in de bank- en financiële sector van China, en had hoge functies bekleed bij de centrale bank van China en de Export-Import Bank van China. Hij werd in 2019 bevorderd tot voorzitter van de Bank of China.