Arrestatieteam arresteert 46-jarige man in Eindhoven op verdenking van samenwerking met gezochte crimineel

5 maanden geleden gepubliceerd

Een 46-jarige man, die vermoedelijk samenwerkte met de gezochte crimineel ‘Bolle’ Jos Leijdekkers uit Breda, is dinsdag gearresteerd in Eindhoven. De man wordt verdacht van betrokkenheid bij de handel in drugs en witwassen. Zijn woning en een loods in Nuenen zijn doorzocht door een arrestatieteam.

In beslag genomen

Bij de doorzoeking zijn vier cryptotelefoons in beslag genomen waarmee versleutelde berichten verstuurd kunnen worden. Ook zijn er drie dure horloges ingenomen, waarvan de echtheid nog wordt onderzocht.

Cryptocommunicatie als bewijs

De verdachte kwam in beeld door onderschepte cryptocommunicatie via het Sky ECC-platform. Begin vorig jaar kregen opsporingsdiensten toegang tot miljoenen berichten van dit platform. Sky ECC werd in maart vorig jaar offline gehaald en de data werd onderschept. Uit deze communicatie bleek dat de verdachte handelde in verdovende middelen en grote contante geldbedragen witwaste.

Verbinding met ‘Bolle’ Jos

De verdachte stond mogelijk in contact met Jos Leijdekkers, een van ‘s werelds meest gezochte criminelen. Leijdekkers wordt gezien als een van de hoofdrolspelers in de grootschalige handel, import en export van cocaïne in Nederland en België. De jacht op Leijdekkers is intensiever dan ooit, waarbij opsporingsdiensten vermoeden dat hij zich in Turkije schuilhoudt. Isaac B., de voormalige rechterhand van Leijdekkers, werd in Turkije opgepakt en zal worden uitgeleverd aan Nederland.