Prinsjesdag 2023: Ministerie van IenW focust op onderhoud en renovatie

7 maanden geleden gepubliceerd

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) zet in 2024 in op een grootschalig onderhoud van wegen, spoor, waterwerken en vaarwegen. Een totaalbudget van bijna €15 miljard is gereserveerd, met bijna €1,7 miljard bestemd voor waterwerken en bijna €10 miljard voor wegen, spoor en vaarwegen. Bijna de helft van dat laatste bedrag, €4,6 miljard, gaat naar onderhoud en renovatie.

Dit besluit komt na de constatering van financiële tekorten door stijgende bouwkosten, personeelstekorten en stikstofproblemen. Minister Harbers heeft eerder dit jaar besloten 17 aanlegprojecten tijdelijk te pauzeren en de vrijgekomen middelen te gebruiken voor onderhouds- en aanlegprojecten die wel door kunnen gaan.

Grote onderhoudsbeurt

Veel bruggen, viaducten, zowel op het spoor als op de weg, zijn gebouwd in de periode na de Tweede Wereldoorlog. Deze zijn door zwaar en intensief gebruik toe aan een grote opknapbeurt. In 2024 vindt bijvoorbeeld groot onderhoud plaats aan de Heinenoordtunnel, de IJsselbruggen en het spoor bij Amsterdam, Leeuwarden en Kijfhoek.

Financiële uitdagingen

IenW heeft tot en met 2036 een opgave van €150 miljoen per jaar op het mobiliteitsfonds. Dit betekent dat IenW in deze periode in totaal bijna €2 miljard minder kan investeren in wegen, spoor en vaarwegen. Om deze uitdaging aan te gaan, is besloten de reservering voor het doortrekken van de OV-verbinding Amsterdam-Haarlemmermeer, ook bekend als het doortrekken van de Noord/Zuidlijn, voorlopig voor een groot deel weg te halen.

Investeren in een schone leefomgeving

Maatregelen om te werken aan een schonere leefomgeving en het klimaat blijven doorgaan. Minister Harbers trekt €40 miljoen extra uit om stroompunten voor schepen aan te leggen. Staatssecretaris Heijnen reserveert in 2024 bijna €30 miljoen voor meer en slimmere laadpalen, zowel voor vrachtwagens als voor personenauto’s. Er wordt ook geïnvesteerd in schoon water, met IenW dat komend jaar €211 miljoen investeert. Daarnaast wordt er €82,4 miljoen op de begroting gezet voor de circulaire economie in 2024.

Related news