Formatiegesprekken hervat, Omtzigt houdt kaarten tegen de borst

5 maanden geleden gepubliceerd

Informateur Kim Putters heeft de formatiegesprekken hervat in een poging de impasse te doorbreken. Maandag legden PVV, VVD en BBB de bal bij de NSC van Pieter Omtzigt neer. Deze bleef echter vaag over zijn intenties.

Omtzigt blijft onduidelijk

Pieter Omtzigt van NSC heeft in de week voor het reces een positie ingenomen die indirect bekritiseerd werd door BBB-leider Caroline van der Plas. Zij stelde dat wie kan gedogen, ook in een kabinet kan zitten, verwijzend naar Omtzigt’s wens om een gedoogrol voor zijn partij te behouden. Omtzigt liet na zijn gesprek met de informateur niet los wat hij op tafel heeft gelegd, maar benadrukte wel dat zijn partij nog steeds dezelfde standpunten heeft als voor de verkiezingen.

Standpunten van de partijen

BBB, PVV en VVD blijven inzetten op een meerderheidskabinet met NSC, ondanks dat eerdere gesprekken aantoonden dat dit vooralsnog niet haalbaar is. De VVD heeft haar standpunt enigszins aangepast en is nu bereid om bewindspersonen te leveren, mits dit in een extraparlementair kabinet is en NSC ook meedoet. PVV-leider Geert Wilders riep zijn voormalige gesprekspartners op om over hun “schaduw heen te springen” en open te staan voor andere vormen van samenwerking.

Geen steun voor extraparlementair kabinet

Frans Timmermans (GL-PvdA) en Rob Jetten (D66), ook aanwezigen bij de gesprekken, zijn niet bereid om een extraparlementair kabinet te ondersteunen. Beide partijen weigeren principieel om met de PVV te regeren, “in welke vorm dan ook”, aldus Timmermans. Hierdoor kan Omtzigt niet rekenen op “brede” steun voor een extraparlementair kabinet.

Marathonsessie

Informateur Putters ontvangt maandag en dinsdag bijna alle fractievoorzitters in een marathonsessie. Het doel van deze gesprekken is om de vastgelopen formatie weer op gang te brengen. Alleen DENK-leider Stephan van Baarle heeft bedankt voor de uitnodiging.

Related news