PVV, VVD, NSC en BBB blijven in gesprek over kabinetsvorming

5 maanden geleden gepubliceerd

De politieke partijen PVV, VVD, NSC en BBB blijven in gesprek over de vorming van een nieuw kabinet. Ondanks meningsverschillen over de precieze vorm, lijkt dit geen onoverkomelijk probleem te zijn, aldus bronnen dichtbij de onderhandelingen.

Verder met onderhandelen

Wanneer informateur Kim Putters volgende week zijn verslag heeft gepubliceerd, kunnen de onderhandelingen met PVV, VVD, NSC en BBB echt beginnen. De partijen zijn hoopvol over de voortgang en hebben vertrouwen in het afronden van Putters’ opdracht. Hij is momenteel bezig met het onderzoeken van de mogelijkheden voor een “vruchtbare politieke samenwerking” met een kabinet dat op “voldoende steun” in de Tweede Kamer kan rekenen.

Onderling contact

Naast de gesprekken met de informateur, hebben de partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB ook onderling contact. Deze partijen zien het als het meest logische scenario dat zij aan de basis van het nieuwe kabinet zullen staan. De grote vraag is echter hoe dit kabinet eruit zal komen te zien.

Extraparlementair kabinet

Informateur Putters heeft veel gesprekken gevoerd met bijna alle fractievoorzitters in de Kamer en experts over de vorm van het kabinet. Twee opties blijven over: een kabinet met gedoogsteun of een extraparlementair kabinet. NSC-leider Pieter Omtzigt en VVD-leider Dilan Yesilgöz hebben beiden een voorkeur voor de extraparlementaire variant, een voorkeur die nu ook door Geert Wilders (PVV) en Caroline van der Plas (BBB) wordt gedeeld.

Financieel kader en grote thema’s

In het geval van een extraparlementair kabinet, zullen de partijen een duidelijk financieel kader en afspraken over grote thema’s willen vastleggen, zoals migratie en steun aan Oekraïne. Het concept is dat kabinetsleden per onderwerp op zoek gaan naar wisselende meerderheden.

Vertrouwen geschaad, maar positief vooruitzicht

Ondanks het geschaad vertrouwen na eerdere gesprekken, kijken de partijen positief vooruit. De NSC-leider Pieter Omtzigt was ontstemd over een podcast van De Telegraaf waarin werd verteld dat hij tijdens gesprekken met de informateur en de andere partijleiders emotioneel werd. Omtzigt heeft echter aangegeven dat het anonieme geroddel het onderlinge vertrouwen schaadt, maar is desondanks aanwezig bij de onderhandelingen.

Related news