Thierry Baudet geslagen met paraplu voor aanvang van lezing in België

7 maanden geleden gepubliceerd

Thierry Baudet, voorman van Forum Voor Democratie, is donderdagavond in België geslagen met een paraplu. De aanval gebeurde voor de start van een lezing bij een conservatieve studentenvereniging van de Universiteit Gent (UGent), meldt VRT NWS.

Incident bij aankomst

Bij aankomst op de UGent werd Baudet door een onbekende man in het gezicht geslagen met een opvouwbare paraplu. Volgens een verslaggever die het incident zag gebeuren, begon de dader te roepen en sloeg Baudet, terwijl hij een antifascistische boodschap riep in gebroken Engels. Na de aanval werd de man door de aanwezige politie tegen de grond gewerkt en meteen in een politieauto gezet. Baudet werd vervolgens door een beveiligingsmedewerker naar binnen gebracht. Het is momenteel onduidelijk of Baudet gewond raakte bij de aanval.

Protest en controverse

Voorafgaand aan het incident was er vreedzaam protest in het centrum van Gent onder de Stadshal. Ongeveer twintig mensen uitten hun ongenoegen over de komst van Baudet door zich te hullen in Oekraïense vlaggen en te protesteren met de boodschap “Neen aan Russische oorlogspropaganda. Neen aan Thierry Baudet”.

Baudet’s lezing in België was in het algemeen niet onomstreden. De Belgische studentenvereniging KVHV, die de lezing organiseerde, ontving kritiek vanwege de pro-Rusland-standpunten van Baudet. De universiteit weigerde in eerste instantie het evenement te hosten, omdat de veiligheid niet gegarandeerd kon worden. De studentenvereniging nam de zaak echter naar de Raad van State, die oordeelde dat er voldoende veiligheidsmaatregelen waren getroffen. De universiteit moest daarop het evenement toestaan.

Related news