Kauthar Bouchallikht (GroenLinks) trekt zich terug van de kandidatenlijst

6 maanden geleden gepubliceerd
  Online Meetup: dit is ons #TeamVoorVerandering2021

Kauthar Bouchallikht, Kamerlid voor GroenLinks, heeft aangekondigd zich terug te trekken van de kandidatenlijst voor de komende verkiezingen. Bouchallikht maakte dit nieuws bekend op sociale media en gaf als reden dat in de discussies over het Gaza-conflict de erkenning ontbreekt dat de Israëlische regering aan de basis van het conflict ligt.

Gebrek aan context in discussie

Bouchallikht is van mening dat er in de uitingen van de afgelopen week, maar ook binnen haar eigen partij, een gebrek is aan context rond de situatie in Israël. Ze benadrukt dat het conflict niet plots begonnen is, maar al 75 jaar gaande is.

Het Kamerlid stelt dat het erkennen van deze context niet betekent dat de gruwelijke daden van Hamas ontkend worden. Echter, het belang van het herkennen waar deze daden vandaan komen - de Israëlische regering - wordt volgens haar vaak over het hoofd gezien, ondanks dat veel Israëliërs en Joodse mensen dit wel erkennen.

Interne gesprekken binnen de fractie

Bouchallikht geeft aan dat ze de afgelopen week gesprekken heeft gevoerd binnen de fractie en heeft aangegeven dat ze dit belangrijke deel van het verhaal mist. Ze merkte op dat de gesprekken om zelf geluid aan deze kwestie te geven niet constructief waren en dat er op sommige momenten weinig partijdemocratie was.

Ondanks haar besluit om zich terug te trekken, zal Bouchallikht nog steeds op GroenLinks-PvdA stemmen, omdat ze gelooft dat dit beter is voor Nederland.

Reactie Jesse Klaver

Jesse Klaver, de fractievoorzitter van GroenLinks, heeft laten weten dat het besluit van Bouchallikht hem zowel heeft verrast als verdrietig heeft gemaakt. Hij noemt haar een voorbeeld voor velen en respecteert haar besluit, hoewel hij het een privilege vond om met haar samen te werken.

Related news