Kabinet trekt 125 miljoen euro uit voor waterstof vervoer

6 maanden geleden gepubliceerd

Het kabinet heeft 125 miljoen euro beschikbaar gesteld om ondernemers te helpen overstappen naar waterstof. Dit wordt naar verwachting gebruikt om veertig nieuwe waterstoftankstations te bouwen en enkele duizenden voertuigen op waterstof op de weg te krijgen.

De potentie van waterstof

Volgens staatssecretaris Heijnen kan waterstof een doorbraak betekenen, met name voor ondernemers die over langere afstanden schoon willen rijden. Het plan is om ervoor te zorgen dat er voldoende keuze en beschikbaarheid van tankstations is om deze belofte waar te maken.

Subsidie voor tankstations en auto’s

Vanaf maart 2024 kunnen ondernemers subsidie aanvragen, waarbij elke aanvraag moet voorzien in de bouw van een tankstation en voldoende vrachtwagens of bestelbussen om het station rendabel te maken. Ondernemers kunnen tot 40% van de bouwkosten van een tankstation en 80% van het prijsverschil van een vrachtwagen of bestelbus met een dieselvariant gesubsidieerd krijgen.

Landelijk dekkend netwerk

De subsidieregeling loopt van 2024 tot 2028 en met het beschikbare budget kunnen naar schatting 40 moderne tankstations worden gebouwd. Dit zal leiden tot een landelijk dekkend netwerk van waterstoftankstations, in lijn met de Europese doelstellingen.

Toekomstige ontwikkelingen

Fabrikanten van vrachtwagens en bestelbussen zullen in de komende jaren steeds meer inzetten op waterstof. Op dit moment zijn er slechts een handjevol vrachtwagens en bestelbussen die op waterstof rijden in Nederland.

Feedback geven

De subsidieregeling gaat vandaag in internetconsultatie, wat betekent dat iedereen zijn mening erover kan geven voordat de regeling definitief wordt vastgesteld.

Related news