Gigantische opvolger van de Hadron Collider kan geheimen van 95% van het universum onthullen

11 maanden geleden gepubliceerd

Wetenschappers bij CERN, de thuisbasis van ‘s werelds grootste deeltjesversneller, hebben voorstellen ingediend voor een nieuwe “supercollider”. De hoop is dat deze de geheimen van 95% van het universum zal onthullen. De Future Circular Collider (FCC) wordt gezien als de gigantische opvolger van de Large Hadron Collider (LHC), die zich in een 17 mijl lange tunnel onder de grond nabij Genève, Zwitserland bevindt. De nieuwe machine wordt echter ook bekritiseerd vanwege zijn prijskaartje van £17bn.

De Large Hadron Collider

De LHC, die in 2008 in bedrijf werd genomen, behaalde in 2010 zijn eerste botsingen van hoog-energetische deeltjes. In recente jaren heeft deze een reeks upgrades ontvangen. Het versnelt subatomaire deeltjes tot bijna de snelheid van het licht, voordat ze tegen elkaar worden geslagen. De LHC ontdekte het zogenaamde “God-deeltje” - het Higgs-boson - waardoor onderzoekers beter konden begrijpen waar materie haar massa vandaan haalt. Het is echter nog steeds niet in staat geweest om meer te weten te komen over de geheimen van donkere materie en donkere energie.

De Future Circular Collider

De nieuwe voorstellen komen als onderdeel van de FCC-studie door CERN en zouden worden betaald door de lidstaten, waaronder het VK, die allemaal de plannen in overweging nemen. De FCC, die in de jaren 2040 met de bouw zou beginnen en een omtrek van meer dan 56 mijl zou hebben, heeft als doel “de energie- en intensiteitsgrenzen van deeltjesversnellers te verleggen”. Het betrekt universiteiten en experts van over de hele wereld.

CERN’s directeur-generaal, professor Fabiola Gianotti, vertelde dat het een instrument is dat de mensheid in staat zal stellen enorme stappen vooruit te zetten in het beantwoorden van vragen in de fundamentele fysica over onze kennis van het universum.

Kritiek op de FCC

De prijs en grootte van de nieuwe machine hebben kritiek aangetrokken van andere experts. De voormalige hoofdwetenschappelijk adviseur van het VK, prof. Sir David King, stelde dat het in het licht van de klimaatnoodsituatie wijzer zou zijn om deze onderzoeksgelden te kanaliseren naar inspanningen om een beheersbare toekomst te creëren. CERN geeft toe dat de volgende supercollider van de planeet evenveel energie zou verbruiken als een “middelgrote stad”, maar voegt eraan toe dat de FCC “slechts een zesde van de energie van zijn meest energie-intensieve rivalen zou gebruiken om dezelfde fysieke doelen te bereiken”. Het beweert dat de koolstofvoetafdruk van de FCC slechts “1% van het meest vervuilende alternatief” zou zijn.