Drie astronomische evenementen te zien in november

5 maanden geleden gepubliceerd

In de nieuwe maand zullen drie prominente astronomische verschijnselen de nachtelijke hemel sieren. Dit omvat één van de bekendste meteorenregens uit de recente geschiedenis en de laatste volle maan van de herfst. Sterrenkijkers zullen zich waarschijnlijk warm moeten aankleden om van deze kosmische taferelen te genieten, aangezien de koudere lucht in november over Noord-Amerika begint te dalen. Maar om de koudere omstandigheden te compenseren, zijn de nachten langer, wat meer tijd geeft om na zonsondergang te zoeken naar sterren, planeten en meteoren.

Spot Jupiter

November zal de beste maand van het jaar zijn om Jupiter in de nachtelijke hemel te spotten. De planeet bereikt oppositie, het punt waarop het tegenover de zon lijkt te staan vanuit het perspectief van de aarde. Dit is ook ongeveer de tijd dat het het dichtst bij de aarde is, waardoor het helderder schijnt dan veel sterren en andere planeten in de lucht.

Jupiter zal als een levendige planeet eerst verschijnen in het oosten na zonsondergang en zal over de zuidelijke hemel glijden voordat het in het westen rond zonsopgang ondergaat. Geen telescoop is nodig om Jupiter te zien, maar met een telescoop of een paar verrekijkers kun je de kleurrijke banden van wolken op de planeet en de grootste manen zien. Jupiter zal pas in december 2024 weer zo helder verschijnen.

Leoniden meteorenregen

Het weekend voor Thanksgiving zal de top meteorenregen van november hosten, namelijk de Leoniden. In de meeste jaren, inclusief dit jaar, brengen de Leoniden ongeveer 15 vallende sterren per uur, maar bij zeldzame gelegenheden kan het uitbarsten in een volledige meteorenstorm met duizenden meteoren per uur. Zo’n uitbarsting wordt dit jaar niet verwacht, maar de Leoniden die deze maand door de lucht zullen trekken, kunnen helderder zijn dan in voorgaande jaren.

Volle maan

De laatste volle maan van de herfst zal oprijzen tijdens het laatste weekend van de maand. Deze heeft verschillende bijnamen gekregen die verband houden met het weer. De bijnamen van de maan in november benadrukken de activiteiten van dieren die zich voorbereiden op de winter en het begin van de koudere dagen die voor ons liggen. Dit omvat de “Beaver Moon” (Bevermaan), omdat november de maand is waarin bevers hun laatste voorbereidingen treffen voor de koude wintermaanden voordat ze zich in hun lodges terugtrekken. Andere weersgebonden bijnamen voor de volle maan van november zijn de “Frost Moon” (Vorstmaan) en de “Freezing Moon” (Vriesmaan).