Man die beweert uitvinder van de bitcoin te zijn, krijgt ongelijk van rechter

ongeveer een maand geleden gepubliceerd
  Pixabay

Een Australische computerwetenschapper, Craig Wright, die beweerde de uitvinder van de bitcoin te zijn, heeft ongelijk gekregen van het Britse hooggerechtshof. De rechter bepaalde dat Wright niet de uitvinder van de cryptomunt is. Dit blijft een groot mysterie, aangezien de identiteit van de persoon die in 2008 het white paper publiceerde onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto, nog niet bekend is.

Uitspraak Hof

Volgens het hof is Wright niet de auteur van het white paper, niet de persoon achter het pseudoniem Satoshi Nakamoto, niet degene die het bitcoinsysteem heeft bedacht en niet de schrijver van bitcoinsoftware. De volledige onderbouwing van deze uitspraak blijft nog onbekend en het zal nog minstens een maand duren voordat alle argumenten van het hof worden vrijgegeven.

Rechtszaak

De rechtszaak, die in totaal zes weken duurde, werd aangespannen door de Crypto Open Patent Alliance (COPA), een non-profitorganisatie van cryptobedrijven. Wright werd voor de rechter gedaagd nadat hij in de afgelopen jaren ontwikkelaars en andere partijen voor de rechter had gesleept op basis van zijn bewering, waarbij hij hen beschuldigde van inbreuk op zijn auteursrechten.

COPA streeft naar een gerechtelijk bevel om te voorkomen dat Wright zijn onbewezen bewering blijft gebruiken om anderen aan te klagen. Sinds 2008 wordt er gespeculeerd over de ware identiteit van Nakamoto, die zich in 2011 terugtrok uit de ontwikkeling van het project. Hoewel er in de loop der jaren meerdere mensen hebben beweerd Nakamoto te zijn, is er nog nooit definitief bewijs geleverd.