Celstraf van 40-50 jaar geëist tegen 'cryptokoning' Bankman-Fried

3 maanden geleden gepubliceerd
  Cointelegraph

Amerikaanse aanklagers hebben een celstraf van veertig tot vijftig jaar geëist tegen Sam Bankman-Fried, de oprichter van de inmiddels failliete cryptobeurs FTX. Bankman-Fried is al schuldig bevonden aan fraude en samenzwering in een van de grootste fraudezaken ooit.

Fraude en samenzwering

Bankman-Fried, 31 jaar oud, zou tegoeden van klanten van FTX hebben doorgesluisd naar zijn investeringsfonds Alameda Research. Vanuit dat fonds deed hij risicovolle investeringen. Toen klanten geen toegang meer hadden tot hun geld, ging FTX failliet. De aanklagers beschuldigen Bankman-Fried ervan omgerekend 7,3 miljard euro te hebben gestolen van zijn klanten.

Schuldig bevonden

Begin november 2023 oordeelde een jury al dat Bankman-Fried schuldig is aan fraude en samenzwering. Op 28 maart wordt de hoogte van de straf bepaald. De maximale celstraf voor fraude is 110 jaar.

Ontkenningen en erkenningen

Bankman-Fried ontkent dat hij de miljarden heeft gestolen. Hij erkent wel dat hij fouten heeft gemaakt in de aanloop naar het faillissement van FTX. Bankman-Fried dacht dat het geoorloofd was dat Alameda geld van FTX ‘leende’. Ook zou hij zich niet hebben gerealiseerd hoe groot de schulden waren tot beide bedrijven failliet gingen.

Pleidooi voor lagere straf

Bankman-Fried heeft gepleit voor een lagere straf. Zijn advocaten beweren in de rechtbank dat een celstraf van ongeveer zes jaar “passend” zou zijn.