BitMEX onderzoekt 'flash crash' van Bitcoin op hun platform

4 maanden geleden gepubliceerd

BitMEX, een cryptobeurs en handelsplatform, gaat onderzoek doen naar ongebruikelijke handelsactiviteiten die tot een ‘flash crash’ van de bitcoin op hun platform hebben geleid. De prijs van de bitcoin daalde enorm op BitMEX, tot 8900 dollar, terwijl dezelfde munt op andere concurrerende cryptobeurzen voor meer dan 66.000 dollar werd verhandeld. Na de koersdaling herstelde de prijs van de bitcoin op BitMEX zich snel.

Een flash crash treedt op bij een aanzienlijke koersverandering binnen een zeer korte periode. Dit wordt vaak veroorzaakt door transacties die vlak na elkaar worden uitgevoerd en binnen enkele minuten of zelfs seconden kunnen resulteren in een scherpe prijsdaling en koersherstel.

Oorzaak van de crash

Volgens een woordvoerder van BitMEX heeft het bedrijf bewijs gevonden van “agressief verkoopgedrag waarbij een zeer klein aantal accounts betrokken was”. De handelssystemen van het bedrijf hebben naar behoren gefunctioneerd en alle tegoeden van gebruikers zijn veilig. Op de BTC/USDT spotmarkt van BitMEX was er een sterke daling van de Bitcoin-prijs na een verkoop van meer dan 400 BTC door een onbekende partij. Dit leidde tot een abrupte flits waarbij de Bitcoin prijs tot ongeveer $8.900 daalde.

BitMEX is een intern onderzoek gestart naar deze onverwachte gebeurtenis nadat gebruikers melding maakten van de plotselinge prijsdaling. Het bedrijf heeft benadrukt dat de prijzen van hun afgeleide markten en de XBT-afgeleide contracten niet zijn beïnvloed door deze schommeling.

Reactie van oud-CEO

De voormalige CEO van BitMEX, Arthur Hayes, heeft nog niet gereageerd op het verzoek van Cointelegraph om commentaar. Eerder waarschuwde Hayes dat spot Bitcoin exchange-traded funds (ETF’s) Bitcoin volledig zouden kunnen vernietigen als ze te succesvol zijn. Volgens Hayes zouden ETF-uitgevers die alle BTC vasthouden een negatieve invloed kunnen hebben op het aantal transacties op het Bitcoin-netwerk, wat kan leiden tot het uitschakelen van miningapparatuur en uiteindelijk het verdwijnen van Bitcoin.