Belangrijke getuige breekt tijdens proces tegen crypto-ondernemer Sam Bankman-Fried

6 maanden geleden gepubliceerd

Tijdens het proces tegen Sam Bankman-Fried, oprichter van het crypto-rijk van Alameda Research en FTX, heeft de belangrijkste getuige voor de overheid, Caroline Ellison, na twee dagen van negen uur getuigen haar verhaal gedaan. Ellison beschreef de laatste dagen van het crypto-imperium dat zij hielp opbouwen als “de ergste week van haar leven”.

Financiële ineenstorting

Ellison was CEO van Alameda Research en beweerde dat Bankman-Fried, de eigenaar van het zusterhandelsplatform FTX, haar en anderen aanzette tot het misleiden van het publiek en investeerders over de ware aard van de relatie tussen de twee bedrijven. De financiële ineenstorting van Alameda Research in november, het moment dat Ellison had gevreesd, was volgens haar het moment waarop zij niet meer hoefde te liegen, hoewel ze zich nog steeds “onbeschrijfelijk slecht” voelde over de mensen die ze naar eigen zeggen had verraden.

Oneerlijke balansen

Ellison beschreef hoe zij “oneerlijke” balansen aan kredietverstrekkers verspreidde, waarbij miljarden dollars aan fondsen verborgen werden die waren weggesluisd uit FTX-klantaccounts. Voordat FTX instortte, was het bedrijf volgens Ellison $12 miljard verschuldigd aan zijn klanten, maar had het bedrijf, in tegenstelling tot de beweringen van Bankman-Fried op Twitter, slechts $4 miljard aan klantbezit. Het ontbrekende bedrag van $8 miljard was volgens de aanklagers door Alameda gebruikt om zijn schulden te dekken en leningen te verstrekken aan Bankman-Fried en anderen.

Beschuldigingen en verdediging

Bankman-Fried ontkent schuldig te zijn aan zeven aanklachten van fraude en samenzwering. Zijn verdediging begon kort met het kruisverhoor van Ellison voordat rechter Lewis Kaplan de zitting een half uur eerder beëindigde. De verdedigingsadvocaten zullen donderdag verder gaan met het kruisverhoor van Ellison. Ellison zelf heeft schuld bekend aan zeven aanklachten van fraude en samenzwering als onderdeel van een deal met de aanklagers.

Extravagante uitgaven en misleiding

Volgens de aanklagers heeft Bankman-Fried miljarden dollars aan FTX-klantgelden gestolen om de verliezen van Alameda te dekken en om zichzelf en anderen te verrijken. Met geld dat rechtstreeks uit FTX-klantaccounts werd weggesluisd, zou Bankman-Fried geld hebben gespendeerd aan luxe vastgoed en miljoenen dollars aan donaties aan Amerikaanse politieke campagnes hebben doorgesluisd.

Imagostrategie

Ellison beweerde ook dat het onverzorgde uiterlijk van Bankman-Fried een berekende PR-strategie was. Ze zei dat hij dacht dat zijn haar “zeer waardevol” was en dat hij hogere bonussen zou hebben ontvangen vanwege zijn haar. Volgens Ellison probeerde hij het imago van een excentrieke crypto-pionier te cultiveren.

FTX failliet

FTX stortte in november 2022 ineen nadat een gelekte balans met ongebruikelijk nauwe financiële banden tussen Alameda en FTX een paniek veroorzaakte onder investeerders en klanten.