Biografie rechercheur De Cock verschijnt ter ere van Baantjers 100ste geboortedag

7 maanden geleden gepubliceerd

Als eerbetoon aan de 100ste geboortedag van schrijver en oud-rechercheur Albert Cornelis Baantjer, komt er een biografie uit over zijn bekendste fictieve personage: rechercheur De Cock. Het boek, getiteld ‘Leven en werk van rechercheur De Cock’, is geschreven door Paul Dieudonné, een grote fan van de De Cock-reeks.

Baantjer (1923-2010) bedacht het personage De Cock, een rechercheur aan het bureau Warmoesstraat in Amsterdam. In de biografie laat Dieudonné ook mensen aan het woord die Baantjer persoonlijk hebben gekend, waaronder zijn uitgever dr. Wim Hazeu, de voormalige Amsterdamse hoofdcommissaris Joop van Riessen en voormalig politiewoordvoerder Klaas Wilting.

De auteur en zijn werk

Paul Dieudonné is bekend als de auteur van de De Klerck-reeks, die zich afspeelt in Rotterdam. Hij werd drie jaar geleden door zijn uitgever benaderd om deze biografie te schrijven. Dieudonné is dankbaar voor de mogelijkheid om de merknaam De Cock te mogen gebruiken en voor de medewerking van vele vooraanstaande personen.

Het schrijven van boeken is van jongs af aan een belangrijk onderdeel van zijn leven geweest. Dat hij boeken à la Baantjer is gaan schrijven, vloeit volgens de auteur logischerwijs voort uit deze passie. Inspiratie haalt Dieudonné uit de actualiteit en bijzondere verhalen die hij hoort. Hij beschouwt de De Cock-biografie als zijn belangrijkste werk tot nu toe.

Over het boek

De biografie gaat over De Cock, zijn schepper Baantjer en Amsterdam. De lezer krijgt inzicht in de uitzonderlijke neus van de grijze speurder, welke ongewone hobby hij lijkt te hebben en waarom je beter niet aan de Schapendrift in Blaricum kunt wonen. Dieudonné speculeert ook op overtuigende wijze over de vraag waar in Amsterdam rechercheur De Cock nou eigenlijk woont. Na lezing van deze biografie zal elke fan van Baantjer met andere ogen naar de De Cock-serie kijken.

De biografie is zowel als paperback en E-book verkrijgbaar. Het ISBN van de paperback versie is 9789492715685 en kost 16,95 euro. Het E-book is te verkrijgen onder ISBN 9789492715692 en kost 7,95 euro.

Over de auteur

Paul Dieudonné (1960) groeide op in Nederland, maar emigreerde eind jaren zestig met zijn familie naar Canada. Hij heeft echter altijd een sterke band met Nederland behouden, mede dankzij de detectiveromans van A.C. Baantjer. Momenteel werkt Dieudonné aan het tiende deel van zijn De Klerck-reeks. Deze serie schrijft hij vanuit de gedachte: Stel dat Appie Baantjer nóg een detectiveserie had geschreven… een serie die zich niet in Amsterdam, maar in Rotterdam afspeelt.