Nieuwe Ronde COVID-19 Vaccinaties Aangekondigd voor Risicogroepen en Zorgmedewerkers

7 maanden geleden gepubliceerd

Vanaf 2 oktober 2023 start een nieuwe ronde van COVID-19 vaccinaties, zoals aangekondigd door demissionair minister Kuijpers van VWS. De GGD’s, waaronder GGD Hollands Noorden, voeren deze ronde uit.

Doelgroep voor Vaccinatieronde

Deze vaccinatieronde richt zich op mensen die een hoger risico lopen om ernstig ziek te worden van corona en zorgmedewerkers met direct patiënten- of cliëntencontact. Het doel is om deze groepen vóór de winter van extra bescherming te voorzien met het nieuwste beschikbare vaccin.

Het Nieuwe Vaccin

Het vaccin dat tijdens deze ronde wordt gebruikt, is aangepast aan de huidige subvariant van omikron. Het is het meest recent beschikbare mRNA-vaccin. Mensen die geen mRNA-vaccin willen of kunnen krijgen, kunnen een afspraak maken voor een vaccinatie met Novavax.

Maatwerk en Zwangeren

Een coronaprik voor iedereen is niet noodzakelijk. Gezonde mensen onder de 60 jaar hebben momenteel een kleine kans om ernstig ziek te worden van corona, dankzij eerdere besmettingen en/of vaccinaties. Echter, in individuele gevallen is maatwerk mogelijk.

Zwangere vrouwen kunnen ook een coronaprik krijgen, wat hen beschermt tegen ernstige ziekte en het risico op vroeggeboorte verkleint.

Uitnodigingsprocedure

Mensen van 60 jaar en ouder ontvangen vanaf 19 september een uitnodigingsbrief van het RIVM om de coronaprik te komen halen. Mensen van 18-59 jaar die ook een griepprik mogen halen, medisch hoog risicogroepen, zorgmedewerkers en zwangeren krijgen geen persoonlijke uitnodigingsbrief. Zij kunnen vanaf 16 oktober zelf een afspraak maken bij GGD Hollands Noorden via planjeprik.nl. Het is ook mogelijk om telefonisch een afspraak te maken.

Vaccinatie tot Eind December

De vaccinatieronde loopt tot eind december 2023. Later dit najaar kunnen mensen ook zonder afspraak terecht bij de priklocaties van GGD Hollands Noorden. Wanneer en waar dit kan, wordt later bekend gemaakt.

De vorige vaccinatieronde, de najaarsronde van 2022, loopt tot 15 september 2023. Personen uit de medisch hoog risicogroep kunnen tot 1 oktober 2023 een afspraak maken voor de herhaalprik.