Greta Thunberg Vrijgesproken na Onrechtmatige Arrestatie bij Protest

6 maanden geleden gepubliceerd
  Midjourney

Greta Thunberg en vier medeverdachten zijn niet schuldig bevonden aan het overtreden van de wet tijdens een klimaatprotest. District Judge John Law verwierp een openbare orde aanklacht vanwege “geen bewijs” dat er een overtreding was gepleegd en voegde eraan toe dat de politie probeerde “onrechtmatige” voorwaarden op te leggen.

Arrestatie bij Klimaatprotest

De 21-jarige Thunberg werd gearresteerd tijdens een klimaatdemonstratie nabij het InterContinental Hotel in Mayfair op 17 oktober. De rechter oordeelde dat de voorwaarden die aan de demonstranten zijn opgelegd “zo onduidelijk waren dat het onrechtmatig was”. Hieruit volgde dat “iedereen die niet gehoorzaamde eigenlijk geen overtreding beging”.

De rechter merkte op dat er geen getuigenverklaringen waren afgelegd door iemand in het hotel, waar ongeveer 1000 mensen verbleven, of door iemand die probeerde binnen te komen. Hij zei dat de demonstratie “overal vreedzaam, beschaafd en geweldloos” was en bekritiseerde het bewijs dat door de aanklager werd geleverd over de locatie waar de demonstranten naartoe moesten worden verplaatst.

Onduidelijke Wetgeving

Het hof hoorde dat de demonstranten in oktober vorig jaar om ongeveer 07:30 begonnen te verzamelen nabij het hotel. De politie sprak met hen over het verbeteren van de toegang voor het publiek, die volgens de aanklager “onmogelijk” was gemaakt. De rechter verwierp deze bewering omdat “de hoofdingang toegankelijk was, wat betekent dat de voorwaarde… overbodig was toen de verdachten werden gearresteerd”.

Reacties na de Zitting

Na de zitting zei Raj Chada, de advocaat van Thunberg, tegen verslaggevers: “De aanklachten tegen hen zijn terecht afgewezen. De voorwaarden die op het protest waren opgelegd, waren onduidelijk, onzeker en onwettig. Ze waren onwettig omdat ze onevenredig inbreuk maakten op het recht op vrije meningsuiting van onze cliënt.” Hij voegde eraan toe dat de regering “moet stoppen met het vervolgen van vreedzame demonstranten”.

Wie is Greta Thunberg?

Greta Thunberg verscheen voor de Westminster Magistrates’ Court na eerder te hebben ontkend dat ze de Public Order Act 1986 had overtreden. Ze werd ervan beschuldigd sectie 14 van de wet te hebben overtreden door de ingang van het hotel te blokkeren. Thunberg verscheen in de rechtbank samen met twee demonstranten van Fossil Free London en twee activisten van Greenpeace, die ook niet schuldig pleitten aan hetzelfde delict. Olie-executives hadden binnen in het hotel een bijeenkomst voor het Energy Intelligence Forum.