Google bood Epic Games $147 miljoen aan om Fortnite in de Play Store te krijgen

7 maanden geleden gepubliceerd

Google heeft Epic Games naar verluidt $147 miljoen aangeboden om de populaire game Fortnite naar de Google Play Store te brengen. Deze informatie is volgens The Verge onlangs ontdekt.

Een strijd om Fortnite

Epic Games koos er in 2018 voor om de Play Store te omzeilen om te voorkomen dat Google een deel van de enorme opbrengsten van Fortnite zou krijgen. In plaats daarvan lieten ze gamers de Epic Games Store-app op hun apparaten sideloaden voordat ze het spel direct installeerden. Hoewel dit proces technischer en ingewikkelder was, waren gamers bereid om deze stappen te volgen om Fortnite te kunnen spelen.

Google’s angst voor controleverlies

Het aanbod om de titel rechtstreeks naar de Play Store te porteren voor een groot bedrag van geld vond plaats in discussies tussen de twee giganten toen hun juridische problemen voor het eerst begonnen. Wat nieuw is, is de onthulling van het bedrag en het feit dat Google bereid was om ver te gaan om het mogelijk te maken.

Epic Games weigerde echter Google’s genereuze aanbod, wetende dat het waarschijnlijk een druppel op een hete plaat was in vergelijking met wat het kon verdienen door het apart te houden. Volgens The Verge was Google bang voor iets dat het ‘besmettingseffect’ noemt. Het was bang dat als het een precedent zou scheppen door zich over te geven aan de sideloading-methode van Epic Games, andere bedrijven hetzelfde zouden doen en de Google Play volledig zouden verlaten, waardoor Google grote hoeveelheden geld zou verliezen.

Fortnite kortstondig in de Play Store

In een wending bracht Epic Games Fortnite in 2020 naar de Play Store. Deze wapenstilstand was echter van korte duur. Epic Games introduceerde al snel directe betalingen binnen Fortnite, waarbij de geïntegreerde betaalmethode van de winkel werd omzeild. Dit leidde ertoe dat zowel Google als Apple het spel uit hun respectievelijke winkels verwijderden. Direct daarna diende Epic Games rechtszaken in tegen beide bedrijven om te voorkomen dat ze een wurggreep op de markt hielden.

Juridische nasleep

De rechtszaak tegen Apple escaleerde vervolgens tot een rechtszaak, die helaas niet in het voordeel van Epic Games uitviel. Deze juridische strijd en de uitkomst ervan hebben aangetoond dat app-distributie en inkomstendeling, hoewel meestal eenvoudig en duidelijk, een veranderend landschap zijn naarmate bedrijven zo groot als Epic het zat worden om uit eigen zak te moeten betalen om op het enige echte platform voor elk besturingssysteem voor blootstelling te staan.

Google en Apple bijna een monopolie

Het is een feit dat Google en Apple de enige winkels zijn die klanten uit de doos op hun nieuwe apparaten hebben, en zaken zoals F-Droid, de Aurora Store en zelfs het idee van sideloaden van apps worden ontmoedigd en “gevaarlijk” genoemd. Hoewel het waar is dat het verkrijgen van APK-bestanden van sites die je niet kent, schadelijk kan zijn voor je persoonlijke privacy, lijken grote bedrijven zoals Epic betrouwbaar te zijn en willen ze het verhaal rond het genoemde monopolie van techgiganten zoals Google op vrijwel de hele wereld van klanten veranderen.

Momenteel wordt Google beschuldigd van het vermeend vernietigen van bewijs in de Fortnite-zaak.