Zwemleraar Benno L. veroordeeld tot 9 jaar cel in Duitsland voor kindermisbruik

23 dagen geleden gepubliceerd

Benno L., een voormalig zwemleraar uit Den Bosch die veroordeeld is voor het misbruik van meer dan vijftig kinderen, heeft in Duitsland een celstraf van 9 jaar gekregen. Nadat hij zijn straf in Nederland had uitgezeten, verhuisde hij naar Duitsland waar hij opnieuw slachtoffers maakte.

Eerdere veroordelingen en nieuw misbruik

Benno L. werd in 2011 veroordeeld tot 6 jaar cel voor het misbruiken van 57 kinderen. Hij werd in 2009 betrapt toen een monteur kinderporno op zijn computer ontdekte. Na het uitzitten van zijn straf verhuisde hij naar Duitsland, waar hij onder de naam ‘Hans Peter’ leefde.

In 2022 werd hij opnieuw opgepakt voor misbruik van twee meisjes van 3 en 5 jaar. Hij presenteerde zichzelf als een soort ‘opa’ en wist zo in de privésfeer van de slachtoffers te komen. Hiervoor kreeg hij vorig jaar een celstraf van 9 jaar opgelegd.

Informatie-uitwisseling binnen de EU

Volgens strafrechtadvocaat Richard Korver toont deze zaak aan dat de informatie-uitwisseling binnen de Europese Unie niet goed functioneert. Korver pleit voor een betere en bredere uitwisseling van informatie over strafrechtelijke veroordelingen tussen Europese landen.

Het Nederlands Openbaar Ministerie (OM) stelt dat Duitsland op de hoogte was van de vestiging van Benno L. in hun land. Echter, de daadwerkelijke informatie-uitwisseling tussen landen blijkt in de praktijk stroef te verlopen.

Discussie over wettelijke maatregelen

Hoogleraar penitentiair recht aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, Sonja Meijer, wijst op de “Wet langdurig toezicht” die in 2018 is ingevoerd. Deze wet stelt dat een veroordeelde na zijn of haar vrijlating nog langdurig of zelfs levenslang toezicht opgelegd kan krijgen. Een van de mogelijke voorwaarden is een verbod om Nederland te verlaten.

Benno L. verhuisde echter in 2015 naar Duitsland, voordat deze strengere wetgeving van kracht werd. Meijer vindt dat er binnen de huidige wettelijke kaders voldoende mogelijkheden zijn om dit soort situaties te voorkomen. Het probleem in dit geval was dat Benno L. onder de oude regeling viel.