Zuid-Koreaanse overheid schort medische licenties op van bijna 5000 stakende artsen in opleiding

3 maanden geleden gepubliceerd
  Pexels

De Zuid-Koreaanse overheid heeft zo’n 5000 stakende artsen in opleiding en co-assistenten op de hoogte gesteld van een mogelijke opschorting van hun medische licenties. De overheid is ook begonnen met het inzetten van militaire artsen en artsen uit de publieke gezondheidszorg om het ontstane tekort op te vangen.

Staking en mogelijke sancties

Ongeveer 12.000 medische stagiaires en co-assistenten zijn momenteel in staking en de overheid heeft ongeveer 5.000 van deze artsen in opleiding op de hoogte gesteld van de mogelijke opschorting van hun medische licenties. Volgens Chun Byung-wang, hoofd van het medisch beleid bij het Ministerie van Gezondheid en Welzijn, zijn deze maatregelen bedoeld als waarschuwing voor de artsen in opleiding die in strijd met de opdracht tot hervatting van het werk handelen.

Maatregelen om tekorten op te vangen

Om de tekorten op te vangen, heeft de overheid 20 militaire artsen en 138 publieke gezondheidsartsen naar grote ziekenhuizen gestuurd. Na hun training zullen deze artsen vanaf woensdag medische zorg verlenen. Volgende week wil de overheid nog eens 200 artsen uit de publieke gezondheidszorg naar verschillende ziekenhuizen sturen.

Reacties uit de medische gemeenschap

In een gerelateerde ontwikkeling, hebben professoren van verschillende medische scholen in het land noodcomités opgezet om te bespreken hoe ze om kunnen gaan met de mogelijke professionele achterstanden die de artsen in opleiding oplopen door hun collectieve ontslag en de medische studenten die uit solidariteit de lessen boycotten.