Zeldzame automobielen vormen een unieke collectie rijdend erfgoed

Normal editie 35
De komende 35e editie van de Nationale Oldtimerdag (7e lustrum) schenkt extra aandacht aan de vroege periode van de automobielhistorie. Wat genoemd wordt de ‘Belle Epoque’(1890 – 1920) was een tijdperk met aandacht voor architectuur, schilderkunst, literatuur, mode en dans en het was de kraamkamer van de automobiel ontwikkeling. De wereldtentoonstelling in 1889 (Exposition Universelle de Paris) wordt aangeduid als het begin van deze bijzondere periode. De lustrumeditie van dit jaarlijkse grootste gratis toegankelijke oldtimerevenement in de Benelux vindt plaats op de Bataviaboulevard in de Flevolandse hoofdstad Lelystad.

De organisatoren zijn er in geslaagd om in samenwerking met eigenaren en collectioneurs een unieke collectie historische automobielen bijeen te brengen, waaronder een Peugeot 14 Deux Places (1897), Pope Hartford Tonneau (1904), International Charette Double Phaeton (1901), Mors Model R Tonneau (1905) en een Mécanique l’Aster Tonneau (1904). Automobielen van meer dan honderd jaar oud die puffend en pruttelend aan de bezoekers voorbij trekken. Zo worden automerken uit de vergetelheid onttrokken die in het begin van de 20e eeuw de ontwikkeling van het automobiel vorm gaven. Nog niet eerder waren er in ons land dergelijke modellen tegelijkertijd te zien. Opmerkelijk is de komst van een Stanley Steamer Model 10 (1910), Oakland Model K 40 Touring (1910), La Buire Coupé Fiacre (1910) en een Cartercar R Runabout (1912).

Zondag 16 juni a.s. zullen ruim 400 historische en klassieke automobielen hun opwachting maken aan de oever van het Markermeer in Lelystad tussen 09.00 uur en 17.00 uur. De toegang is gratis en er is busvervoer tegen combitarief van het station Lelystad Centrum naar de Bataviahaven. Bezoekers kunnen gebruik maken van de grote parkeervoorziening van Batavia Stad Outlet Fashion, aangrenzend aan het opstelparcours.

Adverteren op Nederland Actueel vanaf €3,75 per maand

Adverteren in de regio moet toegankelijk zijn voor bedrijven uit de regio, op Nederland Actueel en onze partnerwebsites kunt u adverteren voor een kopje koffie per maand.
Meer informatie

Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief