Vliegtuig crasht op weg naar diamantmijn in Noord-Canada, meerdere doden

6 maanden geleden gepubliceerd
  Pixabay

Een vliegtuig op weg naar een diamantmijn in Noord-Canada is neergestort, waarbij meerdere doden zijn gevallen. Het vliegtuig stortte neer in de buurt van Fort Smith, een stad aan de noordelijke grens van Alberta.

Incident

Het vliegtuig, dat een niet-gespecificeerd aantal mensen vervoerde, was onderweg naar de Diavik Diamond Mine van het Brits-Australische mijnbouwbedrijf Rio Tinto. De lokale gezondheids- en sociale diensten hebben om 8:50 uur hun protocol voor massale slachtoffers geactiveerd.

De chef-coroner van de territoria, Garth Eggenberger, bevestigde dat er doden zijn gevallen. “We kunnen bevestigen dat er doden zijn gevallen, maar we zullen geen verdere informatie geven in afwachting van de kennisgeving aan de nabestaanden,” zei hij.

Reacties

Jakob Stausholm, de CEO van Rio Tinto, uitte zijn verslagenheid over het nieuws. “We zijn absoluut verslagen door dit nieuws en bieden onze volledige steun aan onze mensen en de gemeenschap die vandaag rouwen,” zei Stausholm. “We werken nauw samen met de autoriteiten en zullen op elke mogelijke manier helpen bij hun inspanningen om precies te achterhalen wat er is gebeurd.”

Premier R.J. Simpson sprak ook zijn medeleven uit. “De mensen die we hebben verloren waren niet alleen passagiers op een vlucht; ze waren buren, collega’s, vrienden en geliefden. Hun verhalen en bijdragen aan onze gemeenschappen zullen niet worden vergeten,” zei hij.

Onderzoek

Het betrokken vliegtuig is door de Transportation Safety Board of Canada geïdentificeerd als een British Aerospace Jetstream, geregistreerd bij Northwestern Air Lease. Dit bedrijf, gevestigd in Fort Smith, biedt dagelijkse vluchten en charterdiensten aan voor Alberta en de Northwest Territories. Volgens de website van het bedrijf kan het vliegtuig 19 passagiers vervoeren.

Een team van onderzoekers van de TSB is naar de plek van de crash gestuurd om informatie te verzamelen en het incident te beoordelen.

Dit incident komt een maand na een crash van een vliegtuig van Air Tindi in de buurt van de mijn. Daarbij overleefden alle 10 inzittenden, hoewel twee van hen matige tot ernstige verwondingen opliepen.