Vier arrestaties in onderzoek naar phishing en bankfraude

5 maanden geleden gepubliceerd

Het Cybercrimeteam van Rotterdam heeft op 27 februari vier mannen aangehouden in verband met een grootschalige phishing- en bankhelpdeskfraudezaak. De politie kwam de verdachten op het spoor dankzij informatie uit het omvangrijke internationale cybercrimeonderzoek ‘Operation Cookiemonster’ dat vorig jaar plaatsvond.

Geraffineerde oplichting

Volgens Ruben van Well, Accountmanager Publiek Private Samenwerking bij het Cybercrimeteam van Rotterdam, zijn de acties van deze criminelen geraffineerd en moeilijk te onderscheiden van legitieme berichten. Hij benadrukt dat de oplichters grote organisaties zijn met aanzienlijke verdienmodellen en dat jaarlijks tienduizenden mensen hun slachtoffer worden.

Bijzondere aanhoudingen

De aangehouden mannen zijn tussen de 23 en 30 jaar oud en komen uit Almere, Huizen en Amersfoort. De 26-jarige man wordt ervan verdacht een coördinerende functie te hebben gehad. Het onderzoek is nog gaande en de politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Aangifte doen essentieel

In een van de actieve phishingcampagnes werden valse websites gebruikt om gebruikers te misleiden en in te loggen. Door schaamte of angst voor imagoschade doen slachtoffers vaak geen aangifte, maar dit is cruciaal om de schade te beperken, nieuwe slachtoffers te voorkomen en de criminelen op te sporen.

Inbeslagname

Bij de doorzoekingen zijn grote hoeveelheden geld, sieraden, horloges, luxe kleding en schoenen en een auto in beslag genomen. De waardevolle spullen worden gebruikt om slachtoffers te compenseren.

Phishing en bankhelpdeskfraude

Phishing, of het versturen van valse e-mails, kan leiden tot grote winsten voor criminelen. Het viertal wordt ervan verdacht meerdere phishingcampagnes te hebben verstuurd.

Bankhelpdeskfraude, waarbij oplichters zich voordoen als medewerkers van de bank, heeft de afgelopen jaren al veel slachtoffers gemaakt, voornamelijk onder ouderen. De politie ontvangt elke maand meer dan 700 aangiften, met individuele schadebedragen die oplopen tot duizenden euro’s per aangifte.

Wat te doen bij vermoeden van oplichting?

Bij vermoeden van oplichting is het belangrijk om de verbinding te verbreken en zelf contact op te nemen met de bank via een algemeen bekend nummer. Slachtoffers van bankhelpdeskfraude worden altijd aangeraden aangifte te doen bij de politie.