Verhuurder uit Chicago gearresteerd voor haatmisdrijf en moord op moslimjongen

5 maanden geleden gepubliceerd
  WILL COUNTY SHERIFF'S OFFICE

Een 71-jarige verhuurder uit de buurt van Chicago is aangeklaagd voor een haatmisdrijf na beschuldigingen dat hij een 6-jarige jongen fataal heeft neergestoken en zijn 32-jarige moeder heeft verwond vanwege hun moslimgeloof en de lopende oorlog tussen Hamas en Israël. De verdachte, geïdentificeerd als Joseph Czuba, werd zaterdag door de politie gearresteerd in de voorstad van Chicago, Plainfield.

Beschuldigingen en arrestatie

Autoriteiten zeiden dat ze Czuba aantroffen op de grond nabij de oprit van een woning waar ze kort na 11:30 uur naar toe waren gestuurd na een melding van een steekpartij tussen de verhuurder en zijn huurders. In een slaapkamer in de woning vonden agenten de jongen en zijn moeder met meerdere steekwonden. Ze zijn overgebracht naar een lokaal ziekenhuis. De jongen werd in kritieke toestand vervoerd en bezweek in het ziekenhuis aan zijn verwondingen, terwijl de vrouw in ernstige toestand werd vervoerd en naar verwachting zal overleven.

Bewijsmateriaal en aanklachten

Een autopsie op de jongen toonde aan dat hij 26 keer was neergestoken met een 12-inch gekarteld militair mes dat uit zijn buik werd verwijderd door de behandelend arts. De vrouw was meer dan een dozijn keer gestoken. Czuba werd gevonden met een snijwond aan zijn voorhoofd en werd voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht. Na zijn vrijlating werd hij naar het Public Safety Complex van het Will County Sheriff’s Office gebracht voor ondervraging. Ondanks dat hij geen verklaringen aflegde, zei het Sheriff’s Office dat het voldoende bewijs had verzameld om hem aan te klagen voor deze zinloze en laffe daad van geweld. Hij is aangeklaagd voor moord in de eerste graad, poging tot moord in de eerste graad, twee aanklachten voor het plegen van een haatmisdrijf en zware mishandeling met een dodelijk wapen.

Reacties en identificatie van slachtoffers

President Joe Biden gaf zondag een verklaring uit waarin hij zei dat hij en first lady Jill Biden “geschokt en misselijk” waren om van de aanval te horen. De Chicago-afdeling van de Raad voor Amerikaans-Islamitische Relaties identificeerde de slachtoffers als Hanaan Shahin en haar zoon, Wadea Al-Fayoume. De organisatie zei dat de moeder en het kind een verdieping huurden in Czuba’s huis.

Volgens de organisatie was Czuba boos geworden over wat hij op het nieuws over de situatie in Israël had gezien en had op hun deur geklopt. Toen Shahin de deur opendeed, probeerde Czuba haar naar verluidt te wurgen en viel haar vervolgens aan met het mes. Toen ze uit de badkamer kwam, nadat ze 911 had gebeld, vond ze haar zoon doodgestoken. “Dit alles gebeurde in seconden,” zei Ahmed Rehab, de uitvoerend directeur van CAIR-Chicago.