Verhoogde internationale inspanningen nodig tegen georganiseerde drugscriminaliteit

8 maanden geleden gepubliceerd

Minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid heeft opgeroepen tot verhoogde internationale inspanningen in de strijd tegen georganiseerde drugscriminaliteit. Tijdens een overleg met verschillende collega-bewindspersonen uit Latijns-Amerika en het Caribische gebied, benadrukte de minister het belang van internationale samenwerking om de wereldwijde drugscriminaliteit aan te pakken.

Internationale drugscriminaliteit

De minister wees erop dat internationale drugscriminaliteit voortdurend smokkelroutes verlegt en nieuwe witwasconstructies bedenkt. Georganiseerde misdaad gaat meedogenloos te werk en narcoterrorisme, dat angst en grof geweld gebruikt, vormt een bedreiging voor de vrijheid en veiligheid van iedereen wereldwijd.

Samenwerking met Latijns-Amerika en het Caribisch gebied

Om deze criminele netwerken te bestrijden, is samenwerking met Latijns-Amerikaanse landen en de Caribische regio cruciaal. De samenwerking zal zich richten op het versterken van de banden tussen Europese opsporings- en controlediensten, zoals de politie, het Openbaar Ministerie en de Douane, evenals met zogenaamde bron- en doorvoerlanden in de drugshandel. Hierdoor kunnen internationale criminele netwerken sneller worden ontmanteld en kan de export en doorvoer van drugs al bij de bron worden aangepakt.

Uitleveringsverdrag Colombia

Tijdens het overleg sprak minister Yeşilgöz-Zegerius apart met haar collega’s uit Ecuador, Peru en Colombia. Er wordt verwacht dat er binnenkort een ambtelijk akkoord wordt bereikt over een bilateraal uitleveringsverdrag met Colombia.

Streven naar een gezamenlijk front

Vorig jaar oktober heeft minister Yeşilgöz-Zegerius een 6-landen coalitie opgericht met België, Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje. Deze coalitie richt zich op het tegengaan van het misbruik van legale infrastructuur door criminelen voor de drugshandel. De minister suggereerde dat er behoefte is aan EU-brede uniforme normen voor havenveiligheidsmaatregelen en goederencontrole, en dat er wereldwijd een front moet worden gevormd tegen georganiseerde criminaliteit.

Gevaar voor de rechtsstaat

De minister benadrukte dat het gevaar van georganiseerde misdaad voor de rechtsstaat nu vergelijkbaar is met dat van terrorisme. Ze noemde narcoterrorisme een strijd tegen criminele krachten die de vrije samenleving en Europese waarden bedreigen.