Verbod op religieuze uitingen bij BOA's aangekondigd door demissionair justitieminister

ongeveer 2 maanden geleden gepubliceerd

Demissionair justitieminister Dilan Yesilgöz heeft aangekondigd dat ze religieuze uitingen bij buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) gaat verbieden. Dit komt als reactie op het feit dat steeds meer gemeenten handhavers toestaan religieuze symbolen zoals een hoofddoek, keppeltje of kruisje te dragen.

Verzet tegen de richtlijn

Twee jaar geleden introduceerde Yesilgöz een richtlijn waarin het dragen van religieuze kledingstukken en symbolen door handhavers werd verboden. Het doel van deze richtlijn was om de neutraliteit van BOA’s te waarborgen. Echter, meerdere gemeenten hebben zich niet aan deze richtlijn gehouden, omdat deze niet afdwingbaar is. Zo hebben Arnhem, Tilburg en Utrecht al religieuze uitingen toegestaan. Ook Amsterdam en Den Haag overwegen deze stap.

Landelijk verbod

Naar aanleiding van de weerstand tegen de richtlijn en op aandringen van de Tweede Kamer, is de minister in gesprek gegaan met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Na deze gesprekken heeft zij besloten een landelijk verbod voor te bereiden, bevestigd door haar woordvoerder. Details over de aankomende regeling zijn nog niet bekend en het zal nog enige tijd duren voordat het verbod zal worden ingevoerd.