Veilig Omgaan Met Lithium-Ion Batterijen: Tip & de risico's op een rij

5 maanden geleden gepubliceerd
  Pexels

Lithium-ion batterijen zijn een essentieel onderdeel van veel alledaagse apparaten, zoals mobiele telefoons, elektrisch gereedschap en auto’s, maar ook speelgoed en elektrische tandenborstels. Ondanks dat ze meestal veilig zijn bij normaal gebruik, kunnen ze bij verkeerd gebruik gevaarlijke situaties opleveren.

Risico’s en Preventie

De risico’s van lithium-ion batterijen zijn gerelateerd aan overladen, kortsluiting of contact met water. Ook kan onjuist opladen brand veroorzaken. Het is daarom van belang om ervoor te zorgen dat opladers, batterijen en apparaten goed hun warmte kwijt kunnen. Het opladen van accu’s of apparatuur met accu’s dient te gebeuren in een ruimte met een werkende rookmelder.

Wat te doen bij incidenten?

Ondanks dat batterijen vaak veilig worden gebruikt, kunnen lithium-ion batterijen door hun hoge energie-inhoud ontbranden of zelfs ontploffen. De rook die hierbij vrijkomt is zeer giftig, door de aanwezigheid van lithium en fluorwaterstof. Als een batterij vervormt, giftige gassen vrijkomen of in brand staat, is het advies om 112 te bellen en de ruimte te verlaten.

Thuisbatterijen

Met een thuisbatterij, ook wel huisaccu of energieopslagsysteem genoemd, kan opgewekte elektriciteit worden opgeslagen voor later gebruik. Deze systemen transformeren huizen steeds meer in kleine energiecentrales, waarbij een veilige thuisbatterij de basis vormt.

Veiligheid voor Kinderen

Kleine kinderen hebben de neiging om alles in hun mond te stoppen. Daarom is het belangrijk om de klepjes van afstandsbedieningen en speelgoed vast te tapen, zodat kinderen niet bij de giftige (knoopcel)batterijen kunnen komen. De Gifwijzer en de website waarzitwatin.nl bieden nuttige tips en adviezen voor het herkennen en voorkomen van vergiftiging door alledaagse producten en chemische stoffen.