VEH: `Het asbestdakenverbod is onuitvoerbaar`

Normal asbestdak
Het verbod op asbestdaken is onuitvoerbaar, waarschuwt Vereniging Eigen Huis in een brief aan de Eerste Kamer. Uiterlijk 31 december 2024 moeten alle asbestdaken zijn gesaneerd. Dit wetsvoorstel wordt volgende week in de Eerste Kamer behandeld. 

Vereniging Eigen Huis wil dat het asbestdakenverbod pas wordt ingevoerd als er oplossingen zijn voor de problemen waar huiseigenaren tegenaan lopen. Een van die problemen is de financiering. Huiseigenaren met asbestdaken vragen zich af hoe ze het saneren moeten betalen. De subsidiepot is al leeg en staatssecretaris Stientje van Veldhoven heeft in oktober aangegeven niet van plan te zijn nieuwe subsidie te verstrekken of vrijstelling van btw te geven. Wel komt ze in 2019 met een financieringsplan voor laagrentende leningen.

Huiseigenaren in de problemen Volgende week wordt de asbestwet in de Eerste Kamer behandeld. In een brief aan de Kamer wijst Vereniging Eigen Huis op de slechte uitvoerbaarheid van de wet. De vereniging heeft steeds geroepen dat de overheid mensen in grote problemen brengt als er geen praktische en financiële hulp wordt geboden. Huiseigenaren kunnen anders onmogelijk aan de verplichting voldoen.

Betere financiële regeling nodig De inmiddels lege subsidiepot was alleen interessant voor ondernemers met grote asbestdaken, zoals de daken van stallen bij een boerderij. Huiseigenaren hadden er niet veel aan omdat de gemiddeld € 250 aan subsidie een fractie is van de meer dan € 10.000 kosten die zij moeten maken. Er moet een veel betere financiële regeling komen, vindt de vereniging. Bovendien moeten gemeenten hulp bieden aan huiseigenaren om hun dak zo praktisch en kostenefficiënt mogelijk te vervangen.

Adverteren op Nederland Actueel vanaf €3,75 per maand

Adverteren in de regio moet toegankelijk zijn voor bedrijven uit de regio, op Nederland Actueel en onze partnerwebsites kunt u adverteren voor een kopje koffie per maand.
Meer informatie

Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief