Veel vacatures in transport en logistiek Flevoland

Normal veel vacatures in transport en logistiek flevoland
In februari verstrekte UWV in Flevoland 7.775 WW-uitkeringen. Ruim de helft daarvan (55,5%) ging naar inwoners van de gemeente Almere. Deze centrumgemeente telde daarmee 10,8% minder uitkeringen dan een jaar eerder. In de sector transport & logistiek groeide in 2018 het aantal nieuwe vacatures met 17%. Meer dan de helft van de vacatures in de sector transport & logistiek is moeilijk in te vullen.

Daling WW-uitkeringen

Eind februari 2019 verstrekte UWV 7.775 WW-uitkeringen in Flevoland. In februari nam het aantal WW-uitkeringen in Flevoland ten opzichte van januari af met 71 (-0,9%). De landelijke daling van de WW-uitkeringen betrof 2,0%. Het WW-percentage, dat is het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking, is in februari 2019 in de provincie Flevoland 3,5%. Dit is iets hoger dan het landelijk WW-percentage van 3,0%. In vergelijking met vorig jaar daalde het aantal WW-uitkeringen in Flevoland met 12,1%, oftewel 1.071 uitkeringen. Nederland als geheel liet een afname van 17,0% zien.

Relatief sterkste groei vacatures in de transport & logistiek

UWV raamt het aantal vacatures dat in 2018 in Flevoland is ontstaan op 22.100. Dit is in vergelijking met 19.600 vacatures in 2017 een toename van 13%. Deze stijging in Fevoland is iets hoger dan de landelijke toename van 12%. De meeste vacatures in Flevoland ontstonden in de beroepsklasse technische beroepen (6.300 vacatures), bedrijfseconomische en administratieve beroepen (3.300 vacatures), commerciële beroepen (2.900 vacatures), zorgberoepen (1.900 vacatures) en transport & logistiek met 2.200 vacatures in 2018. Het aantal ontstane vacatures in de sector transport & logistiek groeide met 17% sterker dan het gemiddeld van de sectoren.

Vacatures transport & logistiek moeilijk vervulbaar

Het aandeel vacatures voor personeel in de beroepsklasse transport & logistiek in Flevoland blijft met 10% onder het aandeel van deze sector in geheel Nederland (12%). In deze beroepsklasse ontstonden er vorig jaar in Flevoland bijna 2.200 vacatures. Uit een enquête die UWV in het najaar van 2018 heeft gehouden onder werkgevers blijkt dat 51% van de vacatures in de sector transport en logistiek moeilijk vervulbaar is. Een gebrek aan sollicitanten is daarbij de belangrijkste oorzaak. In Flevoland behoren vooral de vacatures voor vrachtwagenchauffeur (binnenland) tot de moeilijk vervulbare vacatures. UWV heeft voor de sectoren Vervoer & opslag en Groothandel factsheets ontwikkeld. Onder andere technologische veranderingen kunnen gevolgen hebben voor de bedrijfsvoering en werkzaamheden. Hogere eisen bij klantcontacten vragen daarnaast meer van sociale en communicatieve vaardigheden van werknemers. Verder leidt de Brexit tot meer formaliteiten bij grensoverschrijdend transport. Hierdoor kunnen er meer kansen op werk onstaan in de functie van declarant.

Project: kansen voor werkzoekenden

De sectoren Transport & logistiek en Groothandel bieden door vestiging van veel logistieke bedrijven in Flevoland kansen aan werkzoekenden. UWV, gemeenten (en onderwijs) werken met sectoren en bedrijven samen om de knelpunten op de arbeidsmarkt te verminderen. Vanwege de ideale ligging in het midden van Nederland en dicht bij de snelwegen A6, A27 en A28, is Flevoland een uitstekende locatie voor logistieke centra. Borghese en VSH, een bedrijf in Integrated Piping Systems, bouwt een nieuw distributie- en assemblagecentrum van 35-duizend vierkante meter in Zeewolde. Bij de start zal het bedrijf ongeveer 75 arbeidsplaatsen met zich meebrengen. Halverwege 2019 wordt het nieuwe distributiecentrum opgeleverd in Zeewolde. Het nieuwe distributiecentrum van modeconcern Inditex bij het vliegveld van Lelystad gaat in mei 20219 open. Het Spaanse concern is al volop bezig met het werven van de ongeveer vierhonderd benodigde medewerkers bij de start. Het nieuwe gebouw, op het bedrijventerrein Lelystad Airport Businesspark, wordt een Europees distributiecentrum. Inditex heeft in Spanje tien distributiecentra voor het wereldwijd verspreiden van de kleding en producten van haar acht merken Zara, Pull&Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Uterqüe, Oysho en Zara Home. Om de tien centra te ontlasten bouwt Inditex in Lelystad een elfde centrum. Naar verwachtingen volgen er nog honderden nieuwe banen bij Inditex. Op Lelystad Airport Businesspark wordt er daarnaast gewerkt aan de realisatie van twee nieuwe hoogwaardige distributiecentra, waarvan de huurders nog niet bekend zijn. Eind 2019 moeten deze centra opgeleverd worden. Momenteel realiseert PostNL in Almere ook een nieuw duurzaam sorteercentrum. Vanuit de nieuwe locatie zal PostNL pakketten sorteren en distribueren in de regio Almere, `t Gooi en Lelystad. De vestiging biedt 400 nieuwe arbeidsplaatsen. Eind 2019 moet de nieuwe locatie in gebruik worden genomen. Verder zijn er natuurlijk ook de gevestigde bedrijven zoals Kloosterboer, Giant etc. die al jaren regionale werkgelegenheid bieden.  

Adverteren op Nederland Actueel vanaf €3,75 per maand

Adverteren in de regio moet toegankelijk zijn voor bedrijven uit de regio, op Nederland Actueel en onze partnerwebsites kunt u adverteren voor een kopje koffie per maand.
Meer informatie

Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief