Uitbreiding wietproef met elfde gemeente onzeker

5 maanden geleden gepubliceerd

De geplande uitbreiding van het wietexperiment met een elfde gemeente, Amsterdam Oost, is onzeker. De helft van de Tweede Kamer ziet deze uitbreiding niet zitten. Dit werd duidelijk tijdens een debat op woensdagavond waar partijen als PVV, NSC, CDA, CU en SGP lieten weten geen voorstander te zijn van de uitbreiding. Ook de BBB, die afwezig was bij het debat, is tegen de uitbreiding, meldt partijleider Caroline van der Plas.

Bezwaren tegen de uitbreiding

Het wietexperiment, waarbij coffeeshops in tien gemeenten legale staatswiet krijgen, is nog niet gestart. Toch wilde het demissionaire kabinet Rutte-IV de proef uitbreiden met een grote stad vanwege specifieke grootstedelijke problemen. Nu trekken partijen CDA en CU, die eerder hun handtekening zetten onder het coalitieakkoord met daarin de uitbreiding van het experiment, hun handen af van het plan. NSC-Kamerlid Daniëlle Jansen gaf aan dat haar partij ‘serieuze bedenkingen’ heeft en ziet geen reden om een elfde gemeente aan het experiment toe te voegen. Dit komt onder meer omdat het om ‘slechts een stadsdeel’ gaat.

Ook PVV, BBB en SGP zien weinig heil in de uitbreiding. Als ook Denk, dat drugsgebruik ‘stevig’ wil ontmoedigen en afwezig was bij het debat, tegenstemt, dan is er een meerderheid van de Tweede Kamer tegen de uitbreiding.

Coffeeshophouders in Amsterdam-Oost

Coffeeshophouders in Amsterdam-Oost maakten in een brief aan de Kamer hun teleurstelling over deelname aan het experiment kenbaar. Ze zijn alleen bereid te participeren als Marokkaanse hasj aan de proef wordt toegevoegd. Ze zien dit als een noodzaak, maar ook als een daad van erkenning en respect voor de Marokkaanse cultuur in Nederland. Ze vrezen dat klanten zonder deze toevoeging naar de straatmarkt worden gedreven.

PVV wil experiment pauzeren

PVV, de grootste partij in de Kamer, wil het wietexperiment het liefst helemaal ‘on hold’ zetten. PVV’er René Claassen kondigde aan met een motie te komen om het experiment te pauzeren zodat een nieuw kabinet een definitief besluit kan nemen over de proef. Dit plan lijkt echter geen meerderheid te kunnen behalen. Wel kan het rekenen op steun van CDA, CU en SGP.