Treinkaartjes worden fors duurder in 2025, NS diep in het rood

ongeveer 2 maanden geleden gepubliceerd

Treinreizigers kunnen volgend jaar fors duurdere treinkaartjes verwachten. Dit kondigde president-directeur van NS, Wouter Koolmees, aan tijdens de presentatie van de jaarcijfers over 2023. Het vervoersbedrijf leed een zwaar verlies en de prijsstijging is nodig om het financieel gezond te houden.

Nettoverlies van 540 miljoen euro in 2023

Het afgelopen jaar was voor zowel de NS als voor de treinreizigers een uitdagend jaar. Er waren veel vertragingen en verstoringen, en veel treinen waren overvol. Koolmees erkende dat dit beter moet voor de reizigers. Hij sprak van een turbulent jaar met veel incidenten.

Het nettoverlies van NS bedroeg 540 miljoen euro, een aanzienlijk verlies ten opzichte van de bedrijfsactiviteiten die een verlies van 191 miljoen euro boekten. De vervoerder kan de komende jaren ook minder verdienen, aangezien het aantal reizigers sinds de coronapandemie is gedaald en de kosten voor stroom verder zullen stijgen.

Dubbele prijsverhoging van treinkaartjes

Als gevolg hiervan dreigt volgend jaar een dubbele prijsverhoging van de treinkaartjes. Dit jaar werd een prijsverhoging van ruim 8,67 procent voorkomen door financiële steun van de Tweede Kamer. Echter, de financiële situatie van NS blijft zorgwekkend, aangezien het aantal reizigers wel groeit, maar nog steeds achterblijft ten opzichte van de periode voor de coronapandemie.

Schulden lopen op

De schuld van NS is opgelopen tot ruim 2 miljard euro, wat 1,4 miljard euro meer is dan voorheen. Dit komt mede doordat NS grote bedragen heeft geïnvesteerd in nieuwe intercity’s en sprinters.

Koolmees waarschuwt voor de financiële gezondheid van NS en de noodzakelijke prijsstijging van de treinkaartjes in 2025. Het is duidelijk dat de vervoerder voor grote uitdagingen staat om de dienstverlening te verbeteren en tegelijkertijd financieel gezond te blijven.