Toename van online aankoopfraude: hoe bescherm je jezelf?

9 maanden geleden gepubliceerd

De politie meldt een toename van klachten en aangiften over malafide webwinkels. Aankoopfraude is nu de meest voorkomende vorm van online fraude. Vooral tijdens de feestdagen en de drukte rondom cadeau-aankopen, neemt het aantal aangiften sterk toe.

Online fraude: van Marktplaats naar webwinkels

Volgens Gijs van der Linden van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) van de politie, is er sinds de coronapandemie een verschuiving in de manier waarop online aankoopfraude wordt gepleegd. Eerder gebeurde dit voornamelijk via online handelsplaatsen zoals marktplaats.nl. Tegenwoordig zijn het vaker webwinkels waar consumenten worden opgelicht.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat in 2022 ongeveer zes procent van alle bestelde en betaalde producten of diensten nooit werd geleverd. In 30 procent van de gevallen ging het om niet geleverde kleding, sportartikelen, schoenen of (kleding)accessoires. Bij 14 procent ging het om elektronica of huishoudelijke apparatuur. Ook computers, tablets, mobiele telefoons of bijbehorende accessoires werden vaak besteld, maar niet ontvangen; dit was het geval bij 9 procent van de delicten.

Aangifte doen is belangrijk

Jaarlijks zijn er veertig- tot vijftigduizend aangiftes van aan- en verkoopfraude, zegt Van der Linden. Hij vermoedt dat dit slechts een derde van het werkelijke totaal is. Veel mensen gaan niet over tot aangifte omdat het om kleine bedragen gaat. Desondanks is het doen van aangifte essentieel. Bij een derde melding over een bepaald rekeningnummer wordt de bank geïnformeerd en kunnen fraudeurs worden gestopt.

Hoe bescherm je jezelf tegen malafide webwinkels?

Van der Linden adviseert consumenten om tijdens de feestdagen extra alert te zijn bij het online winkelen. Te mooie aanbiedingen, onveilige betaalmethoden en het ontbreken van contact- of bedrijfsgegevens zijn rode vlaggen. Daarnaast is het verstandig om recensies te raadplegen en de betrouwbaarheid van de webshop te controleren voordat je iets bestelt. Ook de aanwezigheid van ‘https://’ in de webadresbalk en het slotpictogram, wat aangeeft dat de verbinding beveiligd is, zijn belangrijk. Echter, fraudeurs worden steeds slimmer en vervalsen steeds vaker dergelijke informatie en recensies.