Taakstraf geëist tegen agent die per ongeluk arrestant doodschoot

7 maanden geleden gepubliceerd

Het Openbaar Ministerie heeft een taakstraf van zestig uur geëist tegen een agent die vorig jaar per ongeluk een 27-jarige man doodschoot tijdens een arrestatie in Waalwijk. Volgens het OM heeft de agent “onoplettend” gehandeld door met zijn vinger op de trekker van zijn wapen te liggen, tegen de voorschriften in.

Incident in Waalwijk

Het dodelijke incident vond plaats in maart 2021. De agent, lid van het arrestatieteam, was betrokken bij de arrestatie van de man en zijn vriendin in het kader van een drugsonderzoek. Er waren vermoedens dat de man mogelijk een vuurwapen bij zich had. Toen de agent probeerde de autodeur te openen en dit niet lukte, ging zijn wapen onbedoeld af. Het slachtoffer werd in zijn nek geraakt en overleed kort na het incident. Zijn vriendin werd direct uit de auto gehaald en gearresteerd. Ze hoorde pas uren later dat haar vriend was overleden.

Reactie van de agent en de vriendin van het slachtoffer

De agent, die anoniem en via een afgeschermde videoverbinding bij de zitting aanwezig was, betuigde zijn medeleven aan de nabestaanden aan het begin van de zitting. “Ik vind het ook heel erg wat er is gebeurd”, zei hij.

De vriendin van het slachtoffer vertelde in haar slachtofferverklaring dat ze erg boos is over de gang van zaken. “Hij is alleen op straat gestorven. Ik kon niet bij hem zijn.” Ze benadrukte echter dat haar boosheid zich niet richt op de agent. “Ik weet dat de schutter het niet expres heeft gedaan. Maar deze fouten mogen niet gemaakt worden.”