Stichting Vluchteling ernstig bezorgd, veroordeelt Turkse inval Syrië

Normal syrie al hol meisje in kamp 2019 foto eddy van wessel
Stichting Vluchteling maakt zich ernstige zorgen over de recente ontwikkelingen in Syrië, en veroordeelt de inval van Turkije. ‘Het is verschrikkelijk hoe Erdogan onschuldige burgers als kanonnenvoer en chantagemiddel gebruikt’, zegt directeur Stichting Vluchteling, Tineke Ceelen, vanuit Kameroen. Het afgelopen weekend is Ceelen met een bezoek begonnen aan het West-Afrikaanse Kameroen, waar zij vluchtelingen spreekt die het slachtoffer zijn van de terreurbeweging Boko Haram. ‘Er zijn meer dan 1,5 miljoen mensen op de vlucht voor het geweld van de door Islamitische Staat omarmde groepering’, zegt Ceelen vanuit Kameroen. ‘De humanitaire crisis in Kameroen is het directe gevolg van wat er gebeurt als de internationale gemeenschap niet daadkrachtig genoeg optreedt tegen IS.’ Ceelen duidt op de groeiende aanhang voor Boko Haram in de regio, waar zich dagelijks honderden nieuwe strijders aansluiten in de gewapende strijd tegen de legers van Kameroen, Nigeria, Tsjaad, en Niger, en de burgerbevolking terroriseren. Ceelen: ‘De armoede hier is overweldigend, en dan staat ineens Boko Haram met een bromfiets en een mitrailleur op de stoep, dan weet je het wel.’ Stichting Vluchteling geeft acute noodhulp aan de vluchtelingen in Kameroen.

Noodhulp Syrië

Momenteel geeft Stichting Vluchteling ook nog medische noodhulp aan duizenden zwangere vrouwen en jonge moeders en kinderen, in het noodoosten van Syrië, in Al Hol, een paar honderd kilometer van de betwiste bufferzone aan de Turks-Syrische grens, maar waar momenteel spanningen ontstaan tussen voormalige IS-aanhangers en slachtoffers van Islamitische Staat, die samen in het kamp worden opgevangen.

Adverteren op Nederland Actueel vanaf €3,75 per maand

Adverteren in de regio moet toegankelijk zijn voor bedrijven uit de regio, op Nederland Actueel en onze partnerwebsites kunt u adverteren voor een kopje koffie per maand.
Meer informatie

Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief