Spaans lagerhuis stemt in met kwijtschelden straf Catalaanse separatisten

ongeveer een maand geleden gepubliceerd
  Pixabay

Het lagerhuis van het Spaanse parlement heeft een wet aangenomen die Catalaanse separatisten amnestie verleent. Deze separatisten waren veroordeeld voor hun poging om Catalonië in 2017 af te scheiden van Spanje. Dankzij deze wet worden zij niet gestraft.

Stemming en protesten

Bij eerdere stemmingen kwam de amnestiewet niet door het parlement. Deze keer stemde een kleine meerderheid van 178 parlementsleden voor, tegenover 172 tegenstemmers. Ook onder rechters en Spaanse burgers bestaat er verdeeldheid over de wet. Donderdag werden er nog grote protesten gehouden in Madrid.

Mogelijk veto van de Senaat

Hoewel de wet is aangenomen in het lagerhuis, kan deze nog worden geblokkeerd door de Spaanse senaat. Hierin hebben conservatieve partijen een meerderheid en zij hebben al aangegeven waarschijnlijk tegen de wet te zullen stemmen. Volgens de Spaanse wet kan het lagerhuis echter een dergelijk veto naast zich neerleggen.

Opsteker voor premier Sánchez

De amnestiewet is een opsteker voor premier Pedro Sánchez, die in november aan een tweede termijn begon. Zijn minderheidscoalitie krijgt steun van de Catalaanse Junts-partij, die in ruil daarvoor gratie wil voor de mensen die worden vervolgd omdat ze een onafhankelijk Catalonië nastreven.

Referendum in 2017

In oktober 2017 hield de regionale overheid van Catalonië een referendum over het uitroepen van onafhankelijkheid. 90 procent van de mensen die een stem uitbrachten, koos voor afscheiding van Spanje. De Spaanse regering van toenmalig premier Mariano Rajoy verzette zich hevig tegen het referendum. Het grondwettelijk hof van Spanje verbood het referendum, maar Catalonië liet het toch doorgaan. De Spaanse overheid gebruikte vervolgens geweld om de gang naar de stembussen te hinderen, waarbij meer dan duizend mensen gewond raakten.