Schade aan onderzeese kabel en gaspijpleiding tussen Zweden en Estland

9 maanden geleden gepubliceerd
  Pixabay

Zweden heeft dinsdag gemeld dat er gedeeltelijke schade is aan een onderzeese telecommunicatiekabel in de Oostzee naar Estland. De autoriteiten geloven dat dit tegelijkertijd gebeurde met schade aan een onderzeese gasleiding en telecomkabel van Finland naar Estland. Finland is een onderzoek gestart naar mogelijke sabotage na vorige week melding te hebben gemaakt van de schade aan zijn gaspijpleiding naar Estland.

Schade aan kabel en mogelijke sabotage

De Zweedse minister van Burgerbescherming, Carl-Oskar Bohlin, zei dinsdag dat de schade aan de kabel tussen Zweden en Estland op hetzelfde moment lijkt te zijn ontstaan. Het is echter onduidelijk wat de oorzaak ervan is. “Het is geen totale kabelbreuk. Er is gedeeltelijke schade aan deze kabel,” zei Bohlin. “We kunnen niet beoordelen wat de schade heeft veroorzaakt.”

Locatie van de schade

Het ministerie van Economie van Estland zei dat de storing in de Zweeds eigendom zijnde kabel zich in Estlands territorium bevond, ongeveer 50 kilometer ten noorden van het eiland Hiiumaa in het noorden van Estland. De dienst werd binnen enkele dagen hersteld, volgens het Baltic News Service.

Reactie van de Zweedse Defensie

De Zweedse minister van Defensie, Pål Jonson, zei dat de politie, het leger en de kustwacht van zijn land in contact stonden met hun Estse collega’s over de kwestie. Hij zei ook dat er verhoogde waakzaamheid was in de Oostzee. “We zien de beveiliging van onze kritieke infrastructuur als een hoge prioriteit en nemen de huidige situatie serieus,” zei Pål Jonson tijdens een persconferentie. Hij deed geen suggesties over wie of wat de schade zou kunnen hebben veroorzaakt.

Ongebruikelijke daling in druk

Finse en Estse gasnetbeheerders zeiden zondag dat ze een ongewone daling van de druk in de Balticconnector-pijpleiding opmerkten, waarna ze de gastoevoer stopten. De Finse regering meldde dinsdag dat er schade was aan zowel de gaspijpleiding als aan een telecommunicatiekabel tussen de twee NAVO-landen.

Eerdere incidenten

De incidenten komen iets meer dan een jaar nadat de Nord Stream-gaspijpleidingen tussen Duitsland en Rusland in de Oostzee werden beschadigd door explosies die naar verluidt sabotage waren. De zaak blijft onopgelost. Er werden in totaal vier lekken ontdekt op Nord Stream 1 en 2 op respectievelijk 26 en 27 september. Twee van de lekken waren in de Zweedse economische zone ten noordoosten van het Deense eiland Bornholm, en twee in de Deense economische zone ten zuidoosten van Bornholm, en waren buiten nationale wateren. Zowel Zweedse als Deense seismische metingen toonden aan dat er explosies plaatsvonden een paar uur voordat de lekken werden ontdekt. De explosies werden door Zweden en Denemarken als een daad van sabotage gezien.