Russische staat lijkt journalisten te viseren met Pegasus-spyware

8 maanden geleden gepubliceerd

Rusland lijkt journalisten te viseren met een spionagesoftware genaamd Pegasus. Pegasus is een “zero-click” software die telefoons hackt door berichten te sturen die niet geopend hoeven te worden. De software heeft de afgelopen jaren tientallen journalisten, activisten en politici als doelwit gehad.

Eerste melding van Russische staat die journalisten aanvalt

Galina Timchenko, Russische journalist en leider van het onafhankelijke mediakanaal Meduza, ontving eerder deze zomer een zorgwekkende melding van Apple. Haar iPhone zou het doelwit kunnen zijn geweest van een door de staat gesponsorde spionageaanval. Tech- en privacy-experts onthulden later dat Timchenko was aangevallen door de “zero-click” spionagesoftware Pegasus. Dit markeerde de eerste gemelde instantie van Russische staatsfunctionarissen die een journalist met Pegasus-spyware aanvielen.

Andere journalisten ook getarget

Verschillende andere journalisten die verbonden zijn met onafhankelijke Russische mediakanalen meldden dat ze vergelijkbare waarschuwingen van Apple ontvingen. Een van deze journalisten, Yevgeny Erlich, waarschuwde zelfs zijn bronnen om te stoppen met hem informatie te geven na het ontvangen van de waarschuwing.

Wereldwijd gebruik van de Pegasus-spyware

In 2021 rapporteerden Amnesty International en verschillende andere organisaties dat klanten wereldwijd de software gebruiken om telefoons te hacken van tientallen journalisten, activisten, politici en bedrijfsleiders. NSO Group, het Israëlische bedrijf dat Pegasus heeft gecreëerd, heeft het rapport van Amnesty ontkend. Later datzelfde jaar werd onthuld dat verschillende medewerkers van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken die in Oeganda woonden of zich op dat land richtten, ook waren gehackt door de software.

Related news