Premier Rishi Sunak betaalde 23% belasting over inkomsten van £2,2 miljoen

20 dagen geleden gepubliceerd

Premier Rishi Sunak betaalde in 2023 meer dan een half miljoen pond aan belasting na het maken van een winst van £1,8 miljoen met zijn aandeel in een Amerikaans investeringsfonds, volgens een samenvatting van zijn belastingaangifte. Deze documenten werden afgelopen vrijdag gepubliceerd.

Het toont aan dat Sunak een belastingaanslag van £508.308 betaalde in het financiële jaar 2022-23 op totale inkomsten en winsten van £2,23 miljoen. Dit betekent dat hij in het Verenigd Koninkrijk een effectief belastingtarief van 23% betaalde - veel lager dan het toptarief van 45%. Dit komt omdat een deel van het inkomen aan de bron in de VS werd belast en het tarief voor de belasting op vermogenswinst lager is, namelijk 20%.

Verdeling van inkomsten

Zijn salaris van £139.477 als premier vertegenwoordigt slechts 7% van zijn totale inkomen dat jaar. Naast de winst van £1,8 miljoen ontving hij een dividend van £276.218 en £17.189 aan rente op spaargelden en een investeringsfonds in de VS.

Kwesties rond persoonlijke rijkdom

De persoonlijke rijkdom van Sunak en zijn banden met de VS zijn een gevoelig onderwerp voor de premier geweest. Een voormalige bankier bij Goldman Sachs en hedgefondsmanager, hij sloot zich aan bij een van India’s rijkste families toen hij trouwde met Akshata Murty, de dochter van Narayana, de miljardair-oprichter van Infosys.

Sunak werd in april 2022 bekritiseerd nadat bekend werd dat hij een Amerikaanse verblijfsvergunning had gehad terwijl hij in functie was. Hiermee had hij zichzelf voor belastingdoeleinden gedurende 19 maanden, terwijl hij kanselier was en gedurende zes jaar als parlementslid, als “permanente Amerikaanse inwoner” verklaard.

Reacties op belastingaangifte

Robert Palmer, de uitvoerend directeur van Tax Justice UK, zei: “Mensen zullen geschokt zijn om te ontdekken dat de premier zo’n laag belastingtarief heeft, ondanks dat hij miljoenen verdient. Maar dit is een kenmerk van ons gebroken belastingsysteem. Op dit moment betaalt iemand die het grootste deel van zijn geld verdient uit zijn vermogen - zoals de premier - een veel lager belastingtarief dan iemand die ervan afhankelijk is om voor zijn levensonderhoud te werken. We moeten dit oplossen om ervoor te zorgen dat inkomen uit vermogen tegen hetzelfde tarief wordt belast als inkomen uit werk.”