Recordaantal shirts komt Nederland in

Normal shirts
Nederland heeft 213 miljoen katoenen shirts en onderhemden geïmporteerd in de eerste acht maanden van 2018. Dat is het hoogste aantal ooit gemeten en circa 2,5 keer meer dan in 1998. In totaal werd in januari tot en met augustus ter waarde van 7,6 miljard euro aan kleding geïmporteerd, 8 procent meer dan vorig jaar in dezelfde periode. Dat meldt het CBS op basis van nieuw onderzoek naar de internationale kledinghandel. 

Iets meer dan de helft van de invoer van katoenen onderhemden en shirts is bestemd voor de Nederlandse markt. Het resterende deel gaat als wederuitvoer naar het buitenland. Er worden vrijwel geen katoenen shirts in Nederland geproduceerd. In de eerste acht maanden van 2018 waren circa 110 miljoen shirts beschikbaar voor binnenlands gebruik (zowel door huishoudens als bedrijven), iets minder dan in recordjaar 2006. In twintig jaar is dat aantal meer dan verdubbeld.

In heel 2017 kwamen er 129 miljoen shirts beschikbaar voor de Nederlandse markt, dat zijn er gemiddeld bijna 8 per inwoner. In 1998 waren het er nog 4 per Nederlander.

Invoerprijs iets hoger dan twintig jaar geleden In 2017 kwamen 91 miljoen shirts rechtstreeks uit Bangladesh naar Nederland. Het is daarmee de belangrijkste leverancier. Andere grote shirtproducenten zijn China (21 miljoen stuks geleverd), India en Turkije (beide 17 miljoen stuks).

De gemiddelde importprijs per shirt is in 2018 ruim 3 euro. Shirts geproduceerd in Bangladesh zijn met een importprijs van circa 2 euro aanzienlijk goedkoper. Ook de prijs van shirts uit China (circa 2,50 euro) was lager dan gemiddeld. Shirts uit India (circa 3,20 euro) liggen rond het gemiddelde en Turkse shirts (circa 5 euro) waren duurder dan gemiddeld.

Shirts uit Bangladesh stegen de afgelopen twintig jaar circa 60 eurocent in prijs, terwijl de gemiddelde importprijs van een shirt in 2018 circa 20 eurocent hoger lag dan in 1998.

Adverteren op Nederland Actueel vanaf €3,75 per maand

Adverteren in de regio moet toegankelijk zijn voor bedrijven uit de regio, op Nederland Actueel en onze partnerwebsites kunt u adverteren voor een kopje koffie per maand.
Meer informatie

Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief